Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon pada Halepa oglasio se i Bashar al-Assad

assad-sirija

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad upozorio je danas vlade zapadnih zemalja da prije nego što objave, procijene svoja saopštenja, kao što je slučaj sa Halepom, jer sve ukazuje na to da ih više brinu teroristi nego civili.

Asad je u intervjuu za rusku televizijsku stanicu “Russia Today” kritikovao reagovanje Zapada na upad terorista “Islamske države” u Palmiru.

Prema njegovim riječima, nakon što su teroristi zauzeli Palmiru, zapadne vlade nisu reagovale, a da je situacija obrnuta i da je taj grad pod kontrolom snaga sirijske Vlade, tražili bi zaštitu svjetskog naslijeđa.

“U slučaju oslobođenja Halepa, zapadni zvaničnici i najjače medijske kuće brinu o civilima. Nisu reagovali kada su teroristi držali grad pod kontrolom i ubijali civile ili napadali Palmiru, pri tom uništavajući svjetsko, a ne samo sirijsko naslijeđe”, kaže Asad.

On je ocijenio da je ofanziva “Islamske države” na Palmiru povezana sa dešavanjima u Halepu jer islamisti time žele da odvrate pažnju od gubitka tog grada i da spriječe dalje napredovanje vladinih snaga, što nije urodilo plodom.

“U politici je veoma važno čitati između redova i ne biti bukvalan. Zapadne vlade su od Rusije tražile da zaustave napredovanje sirijske armije nad teroristima. Pravo značenje njihovih saopštenja je da smo pretjerali sa porazom terorista jer to ne treba da se desi, te da Moskva Sirijcima kaže da prestanu jer Zapad želi da zadrži i sačuva teroriste”, zaključuje Asad.