Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

plenković potvrdio

Nakon pada letjelice u Zagrebu Francuska poslala specijalni avion za nadzor neba

zagreb – pad letjelice – pixsell (1)

Otkrio je da su u toku i razgovori sa SAD-om kako bi vidjeli kako oni mogu pomoći u slučaju ovakvih nepredviđenih okolnosti

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je na bespilotnoj letjelici koja je pala u Zagrebu bio eksploziv, neka vrsta bombe, a da se daljnjom istragom želi utvrditi ko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj te je li riječ o grešci, sabotaži ili namjeri.

– Danas smo održali sastanak sa svim nadležnim tijelima koja zajednički provode istragu o tome šta se dogodilo. Dobili smo prve inicijalne informacije o kakvoj se vrsti vojnog drona radi. Kako bismo informirali javnost želim reći da je tačno ovo što je kazao ministar (Mario) Banožić, na toj letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Otkrit će se tačno koja – dodao je premijer, prenosi HRT.

Naglasio je kako je dobro to da se nije dogodila nikakva teža posljedica te da nije bilo žrtava.

– Možemo konstatirati da temeljem daljnjeg toka istrage želimo utvrditi ko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj, je li riječ o grešci, sabotaži ili namjeri? To su pitanja na koja nemamo odgovor, a tražimo ih zajedno s partnerima i saveznicima, s drugim zemljama preko čijeg teritorija je ova letjelica prošla – istaknuo je Plenković.

Dodaje kako će o tomu nastaviti intenzivno komunicirati u okviru NATO-a, ali i s partnerima unutar EU-a.

– U srijedu ću posjetiti NATO-ovo sjedište u Španiji te pokušati prikupiti dodatna saznanja o tome kako je letjelica završila u Hrvatskoj – rekao je hrvatski premijer, dodavši kako je danas razgovarao i s vojnim vrhom o mogućnostima jačanja protuzračne odbrane.

– Nakon što se ovo dogodilo, ja sam već u petak u Parizu razgovarao s Macronom i oni su iskazali spremnost da nam francuski avioni pomognu u kontroli hrvatskog zračnog prostora. Nakon toga je avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora nadletio hrvatsko nebo 12. marta. Sutra ću ja posjetiti taj nosač aviona koji se nalazi u Jadranu u blizini Dubrovnika – rekao je predsjednik hrvatske Vlade.

Otkrio je da su u toku i razgovori sa SAD-om kako bi vidjeli kako oni mogu pomoći u slučaju ovakvih nepredviđenih okolnosti.