Peru

Nakon promjene kriterija ispostavilo se da imaju najveću smrtnost od koronavirusa

Prema podacima američkog univerziteta Johns Hopkins, s novim brojkama Peru postaje najpogođenija zemlja svijeta po broju smrtnih slučajeva po stanovniku

Peru je u ponedjeljak iznio nove podatke o epidemiji korona virusa u zemlji, revidirajući broj umrlih od COVID-19 sa 69.000 na 180.000, čime je postao zemlja s najviše umrlih po glavi stanovnika na svijetu, piše Radio Slobodna Evropa.

Premijerka Violeta Bermudez rekla je da prema izvještaju naučnog vijeća osnovanog u aprilu broj umrlih od COVID-19 u zemlji od 33 miliona stanovnika iznosi 180.764, dok su prema ranijem brojkama u pandemiji umrla 69,342 Peruanca.

“Od danas ćemo imati veće brojke koje će donijeti više koristi u upravljanju pandemijom”, izjavila je Bermudez na konferenciji za novinare.

Prema podacima američkog univerziteta Johns Hopkins, s novim brojkama Peru postaje najpogođenija zemlja svijeta po broju smrtnih slučajeva po stanovniku, prenosi Reuters.

Dosad je tu tragičnu titulu nosila Mađarska u kojoj je umrlo oko 300 ljudi na 100,000 stanovnika, dok je u Peruu ta brojka sad veća od 500 smrti od COVID-19 na 100,000 ljudi.

Promjena kriterija

Peruansko naučno vijeće je predložilo promjene kriterija registracije umrlih nakon što je procijenilo da je “dosadašnja metodologija nepotpuna i dovodi do niže procjene broja umrlih od COVID-19”.

Od sada će se među umrle od COVID-19 ubrajati oni koji ispunjavaju sedam kriterija, uključujući dokazanu zarazu, ali i “moguće slučajeve epidemiološke veze s potvrđenim slučajevima”.

Uzimat će se u obzir i “sumnjivi slučajevi COVID-19” koji predstavlja “klinički kompatibilan okvir s bolesti”.

Vijeće je sastavljeno od stručnjaka iz javnih ustanova, peruanskih privatnih institucija i stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije.