Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlasti južne koreje tvrde

Nakon propasti teške čak 40 milijardi dolara pobjegao i sakrio se u Srbiji!?

ezgif-1-104b842215

Tužilaštvo južnog okruga Seula saopćilo je da će sarađivati sa Srbijom na njegovom pritvaranju

Južnokorejske vlasti tvrde da vjeruju da se Do Kwon, magnat iz svijeta kriptovaluta koji stoji iza propasti 40 milijardi dolara vrijednih tokena TerraUSD i Luna, trenutno krije u Srbiji, prenosi BBC.

Tužilaštvo južnog okruga Seula saopćilo je da će sarađivati sa Srbijom na njegovom pritvaranju.

Radi se o 31-godišnjem Južnokoreancu Kwon Do-Hyungu, poznatijem kao Do Kwon, koji je bio suosnivač i izvršni direktor Terraform Labsa, kompanije koja je pokrenula kriptovalutu Luna i stablecoin TerraUSD (valuta koja svoju stabilnost temelji na vezi s nekom tradicionalnom valutom ili imovinom, u ovom slučaju američkom dolaru).

Kwon, 31, optužen je za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala nakon što su tokeni implodirali u maju, navodi se u saopćenju.

U septembru je Interpol raspisao međunarodnu potjernicu za njim.

Sljedećeg mjeseca, južnokorejski tužioci rekli su da je otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju nakon što je napustio Singapur, gdje je njegova kompanija Terraform imala sjedište.

Interpolova “Crvena obavijest” je zahtjev za provođenje zakona širom svijeta da lociraju i privremeno uhapse osobu koja čeka na ekstradiciju, predaju ili slične pravne radnje.

Južna Koreja i Srbija nemaju ugovor o ekstradiciji, ali su u prošlosti obje zemlje pristajale na zahtjeve u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji.