Globus

protesti u albaniji

Nakon što je policija ubila mladića na ulicama Tirane izbili veliki neredi (FOTO)

10/12/2020

Protest je potom nastavljen ispred zgrade albanske vlade, gdje su napetosti i sukobi ponovno izbili kad su demonstranti zapalili i srušili veliko drvo postavljeno u povodu praznika. Također, demonstranti su bacali kamenje na policiju

U Tirani su nastavljeni protesti na kojima se traži ostavka ministra unutrašnjih poslova zbog smrti mladića koji je umro u bolnici nakon što su ga prvobitno ozlijedili policajci. Više osoba je povrijeđeno u neredima. Deseci ljudi, uključujući civilne aktiviste, okupili su se ispred sjedišta albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Protesti su popraćeni sukobima demonstranata i policije, a demonstranti su bacajući razne predmete polomili stakla na zgradi institucije.

Protest je potom nastavljen ispred zgrade albanske vlade, gdje su napetosti i sukobi ponovno izbili kad su demonstranti zapalili i srušili veliko drvo postavljeno u povodu praznika. Također, demonstranti su bacali kamenje na policiju.

Demonstranti su bacali predmete i na sjedište albanske vlade, probili su policijski obruč te se sukobili s pripadnicima snaga sigurnosti. Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstranta. Povrijeđeno je više osoba, među kojima ima i demonstranata i pripadnika policije.

U centru grada demonstranti su oštetili i ukrase povodom novogodišnjih praznika.

Ranije, članovi Foruma mladih Demokratske stranke Albanije i aktivisti održali su protest ispred Ureda premijera Albanije, unatoč mjerama protiv širenja koronavirusa (COVID-19), kojim se zabranjuju skupovi na kojima je prisustvovalo više od 10 ljudi na otvorenom.

Povodom smrti mladića reagovao je ministar unutrašnjih poslova Albanije Sander Leshaj koji je na društvenim mrežama napisao da je “ovaj događaj pogodio mnoge ljude, rodbinu žrtve, obične građane, pripadnike policije, države i sve ostale”.

Leshai je naglasio potrebu da se u potpunosti razjasne okolnosti koje su dovele do ovog tragičnog događaja, dodavši da bi nadležna pravna tijela trebala što prije izvršiti svoju dužnost u interesu istine i pravde.

Incident u kojem je preminuo 25-godišnjak inicijala K.R. dogodio se iza ponoći 8. decembra u Tirani, što se poklapa s vremenom ograničenja kretanja građana, a s tim u vezi uhapšen je i policajac.

Prema službenom saopćenju Službe za unutrašnje poslove i prigovore albanskog Ministarstva unutarnjih poslova, nakon poziva policije da se zaustavi, mladić nije poslušao poziv policajca i pokušao je pobjeći od policije, pa je policija krenula u potragu za njim. Policijski službenici navodno su pronašli osobu koja je nosila vatreno oružje.

Jedan od policajaca, nakon što nije uspio uhvatiti osobu, otvorio je vatru na nju službenim oružjem, ozlijedivši 25-godišnjaka, koji je potom prebačen u bolnicu gdje je i izgubio život.

Služba unutrašnjih poslova i žalbi procjenjuje da su postupci policajca u suprotnosti sa standardnim procedurama za upotrebu vatrenog oružja.

Događaj je izazvao reakcije političkih stranaka, aktivista civilnog društva i građana.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.