Globus

Izrael

Nakon što su vakcinisali većinu stanovništva, ukinuli obavezno nošenje maski

18/04/2021

Ukinuo je većinu restrikcija oko korona virusa i prošle sedmice objavio da će od maja ponovo otvoriti zemlju za vakcinisane strane turiste

Izrael je ukinuo obavezno nošenje maski u javnosti i potpuno otvorio obrazovni sistem u najnovijem ublažavanju restrikcija poslije masovne vakcinacije protiv korona virusa, piše Radio Slobodna Evropa.

Učenici u svim osnovnim i srednjim školama vratili su se na nastavu, a zdravstveni zvaničnici ukinuli su obavezu nošenja maski na javnim mjestima, koja je bila na snazi godinu dana.

Izrael je ubrzano vakcinisao većinu stanovništva protiv korona virusa u programu vakcinacije koji prednjači u svijetu.

Ukinuo je većinu restrikcija oko korona virusa i prošle sedmice objavio da će od maja ponovo otvoriti zemlju za vakcinisane strane turiste.

Glavni zvaničnik za korona virus u Izraelu Nahman Aš rekao je 18. aprila za izraelski javni radio da je ukidanje obaveznog nošenja maski napolju i ponovno otvaranje škola “kalkulisani rizik”.

Od početka pandemije prošle godine Izrael je zabilježio više od 800 hiljada zaraženih korona virusom, a umrlo je više od 6.000 ljudi.

Više od 53 posto od 9,3 miliona građana dobilo je obje doze vakcine Pfizer/BioNtech, piše agencija AP.

U mjesecima od kada je Izrael pokrenuo masovnu vakcinaciju u decembru naglo je pao broj teških i smrtnih slučajeva od posljedica korona virusa što je omogućilo puno otvaranje privrede.

Program vakcinacije u Zapadnoj obali i Gazi se kreće sporo i Izrael je kritikovan zato što ne dijeli više svojih sredstava sa tim oblastima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.