Globus

Potvrdili smrt vođe

Nakon ubistva Bagdadija ISIL objavio ime novog lidera

31/10/2019

To bi mogao biti neko koga poznajemo, a koji je možda upravo preuzeo ovo novo ime

Militantna grupa takozvana Islamska država u četvrtak je potvrdila da je njihov vođa Ebu Bekr al-Bagdadi ubijen, javila je njihova novinska agencija Amak preko audio snimka koji su objavili.

– Bagdadi, irački džihadist koji je bio nepoznat javnosti dok se nije proglasio halifom svih muslimana i vođom Islamske države, ubijen je od strane američkih specijalaca na sjeverozapadu Sirije – izjavio je u nedjelju američki predsjednik Donald Trump.

Islamska država se dosad nije oglašavala po tom pitanju. Bagdadijev nasljednik će biti neko koga je Amak identifikovao samo kao Ebu Ibrahima al-Hašemija al-Kuraišija.

Ajmen al-Tamimi, istraživač s Univerziteta Swansea koji se fokusirao na Islamsku državu, rekao je da mu je ime nepoznato, ali da bi se moglo raditi o glavnoj ličnosti nazvanoj Hadžd Abdulah kojeg je američki State Department identifikovao kao mogućeg nasljednika Bagdadija.

– To bi mogao biti neko koga poznajemo, a koji je možda upravo preuzeo ovo novo ime – rekao je Tamimi.

Militantna grupa, koja je kontrolisala dijelove Iraka i Sirije između 2014. i 2017. i počinila zločine koje su zastrašili većinu muslimana, također je potvrdila smrt svog glasnogovornika Ebu al-Hasana al-Muhadžira.

Bagdadi je ubijen u Idlibu na sjeverozapadu Sirije, podsjeća agencija Reuters.

Američke specijalne snage izvele su operaciju u kojoj je Bagdadi ubio sebe i troje svoje djece detonirajući prsluk s eksplozivom kada se našao zarobljen u tunelu, saopćili su američki zvaničnici.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.