Globus

Nakon uragana Matthew: Kolera uzima prve žrtve na Haitiju

09/10/2016

Nekoliko osoba umrlo je od kolere na Haitiju nakon što je uragan Matthew na tom karipskom otoku odnio živote skoro 900 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema pisanju britanskog lista “The Guardian”, Odjel Svjetske zdravstvene organizacije za panameričku regiju (PAHO) oglasio se saopćenjem u kojem ističe da su velike poplave na Haitiju utjecale na zagađenje pitke vode i oštećenje kanalizacione infastrukture.

“Očekujemo više slučajeva kolere nakon uragana, sve do početka 2017. godine”, navodi PAHO ne precizirajući trenutni broj smrtnih slučajeva uzrokovanih kolerom.

Uragan Matthew je najjači uragan na američkom tlu nakon uragana Felix, 2007. godine.

Formirao se početkom prošle sedmice u blizini karipskih ostrva i južnih dijelova Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Poharao je Floridu, Dominikansku Republiku, Georgiju, a najviše Haiti koji je najsiromašnija zemlja Latinske Amerike.

Procjenjuje se da na tom karipskom ostrvu oko 350.000 ljudi u prihvatnim centrima treba hitnu humanitarnu pomoć. Uragan je na Haitiju srušio stambene objekte i potpuno paralizirao zemlju sa više od osam miliona stanovnika.

Vanredno stanje proglašeno je i u Sjevernoj Karolini gdje je evakuisano više od dva miliona ljudi.

Komentari