Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pljačke i nasilje

Nakon zemljotresa u Hataju pojavio se veliki problem: “Najugroženiji su žene, djeca i izbjeglice”

kaharambas – turska – pixsell

U najjužnijoj turskoj pokrajini zemljotres je mnogo toga razorio. Reporteri DW-a sa lica mjesta javljaju o nezamislivim razmjerama razaranja. Grad izgleda kao da je već godinama poprište ratnih sukoba. Ko može, napušta grad. Mnogi, čiji su članovi porodice pod ruševinama, čekaju pomoć, nadajući se da je neko od njihovih ipak još preživio

U turskom Hataju tuga se pretvara u strah i bijes. Internetom se šire snimci navodnih pljački i nasilja prema navodnim pljačkašima. Kakvo je sigurnosno stanje na područjima pogođenim zemljotresom?

Četiri muškarca leže na zemlji, stariji je polugo, ostali u tamnim pantalonama i jaknama. Dva policajca ih brutalno udaraju pendrecima i primitivno ih vrijeđaju. „Ljudi leže pod ruševinama, a vi gadovi kradete tjesteninu? Primili smo vas u svoju zemlju, a šta vi radite? Kradete?” Jedan policajac prska biber sprej u lica bespomoćnih muškaraca. Drugi iz pozadine dovikuje: „Polomite im lopovske ruke.”

Sve više takvih snimaka se pojavljuje na društvenim mrežama. Turska Organizacija za ljudska prava IHD za sada je registrovala manje od deset slučajeva nasilja. Ali, gotovo svi potiču iz Hataja, piše Deutsche Welle.

U najjužnijoj turskoj pokrajini zemljotres je mnogo toga razorio. Reporteri DW-a sa lica mjesta javljaju o nezamislivim razmjerama razaranja. Grad izgleda kao da je već godinama poprište ratnih sukoba. Ko može, napušta grad. Mnogi, čiji su članovi porodice pod ruševinama, čekaju pomoć, nadajući se da je neko od njihovih ipak još preživio.

Prema navodima turske Službe za zaštitu u slučaju katastrofa AFAD na čitavom području pogođenom zemljotresom radi više od 12.000 teških mašina, uklanjaju ruševine. I dalje su prijeko potrebni šatori prikladni za zimu, grijalice, agregati za struju, voda, hrana i lijekovi. Pokidani vodovodi i nedostatak toaleta još više otežavaju komplikovanu svakodnevicu preživjelih i pomagača. U nekim mjestima se miješaju mirisi pokidanih kanalizacionih cijevi i stradalih ljudskih tijela, kažu stanovnici.

U toj situaciji desničarski populisti i nacionalisti šire mržnju, prije svega prema izbjeglicama i diskriminisanim manjinama. „Jedan Sirijac je opljačkao supermarket i ukrao i prezervative”, tvrdi se. Širi se fotografija paketa prezervativa.

Turska nije u stanju da zbrine ni vlastite građane. Neka izbjeglice odlaze, pišu korisnici društvenih mreža. Tuga se pretvara u bijes i očaj. I sve češće se nevini smatraju pljačkašima.

„Pretučeni smo u jednoj mračnoj ulici”

U jednom videu dva muškarca iz Hataja pričaju kako ih je pretukla policija. „Vraćali smo se iz apoteke kući”, priča stariji. „Zaustavila nas je policija. Imali smo u rukama lijekove za svoje roditelje. Mislili su da smo pljačkaši i pretukli su nas. Na kraju su nas jednostavno ostavili da ležimo na ulici.” Oko njegovog desnog oka je modrica. „Molim vas uklonite sve videe koji nas prikazuju kao pljačkaše. Mi nismo pljačkaši”, moli on korisnike društvenih mreža.

I petorica mladih Kurda iz Dijarbakira su navodno doživjeli slično. Aktivisti za ljudska prava kažu da su mladi Kurdi otišli na područje pogođeno zemljotresom kao pomagači. Prije odlaska su zatražili i dobili dopuštenje gradskih vlasti. Pa ipak su nakon prve akcije pomaganja u pokrajini Adijaman odvedeni u policiju. Tamo su ih pretukli i nakon toga gole ostavili u drugom gradu.

Jedan slučaj, na koji upozorava Progresivno društvo advokata CHD, završio je smrću jednog uhapšenog. Žandarmerija u opštini Altinozu u Hataju uhapsila je dva navodna pljačkaša. Jedan je umro u pritvoru. Idućeg dana otac je morao da identifikuje svoga mrtvog sina. Prema navodima Društva advokata CHD rebra i nos su mu bili slomljeni. Otac kaže da je njegov sin umro od ugrušaka krvi. Drugi sin još je u bolnici. I njega su mučili.

Linčovanje izbjeglica

U videu na Tviteru vidi se tri muškarca, navodno izbjeglice, kako nepomično leže na ulici pored bijelog automobila. „Pljačkaši su dobili šta su zaslužili”, čuje se iz pozadine. Oči jednog mrtvog muškarca, kojem je krv na licu, nepomično gledaju ka nebu. Video je tek u ponedjeljak uveče uklonjen sa Tvitera.

Tursko Udruženje za ljudska prava IHD naglašava da je mučenje zločin protiv čovječnosti i da ne zastarijeva. Udruženje poziva turske vlasti da odmah identifikuju počinitelje i pozovu na odgovornost. Vlada mora jasno i nedvosmisleno da kaže da nasilje neće ostati nekažnjeno i da je mučenje i uzimanje pravde u svoje ruke zabranjeno, poručuju iz udruženja.

Napeto sigurnosno stanje

Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag je prošlog vikenda naveo da je bilo 75 slučajeva pljačke na području pogođenom zemljotresom. S tim u vezi je uhapšeno 57 osumnjičenih. Umjesto 24 sata, osumnjičeni sada u pritvoru mogu da budu zadržani četiri dana.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu je u nedjelju izjavio da u njegovoj zemlji nema pljačke. Da je zagarantovana sigurnost. Te da je jedini problem trenutno širenje laži. Prošlog vikenda austrijski tim za spašavanje je prekinuo sa radom iz sigurnosnih razloga. Sojlu ih je optužio da šire laži i dezinformacije o Turskoj. Portparol austrijskog ministarstva odbrane Mihael Bauer je, međutim, na Tviteru napisao da spasilačke ekipe austrijske savezne vojske nastavljaju rad pod zaštitom turskih vojnika.

Rad su do daljnjeg obustavile i njemačke spasilačke ekipe, koje su takođe radile u Hataju. Iz sigurnosnih razloga od vikenda su ostale u svojoj bazi, koju su napuštali samo zbog konkretnih akcija spašavanja, rekao je jedan od portparola organizacije THW (Technisches Hilfswerk) na upit DW.

Od ponedjeljka se sve više stranih spasilačkih timova povlači. Vraćaju se u svoje zemlje, jer gotovo da više nema nade da pod ruševinama mogu da pronađu preživjele. I neki od njemačkih pomagača su se već vratili nazad.

Da li su njemački timovi bili ugroženi? THW je na upit DW-a napisao da za vrijeme akcija spašavanja niko nije prijetio njemačkim ekipama i da oni sami nisu doživjeli nikakvu opasnost.

Paravojne grupe u Hataju?

Prema navodima turskog Udruženja za ljudska prava u Hataju, bez zaštite su naročito žene, djeca i izbjeglice. Paravojne grupe, koje kruže pojedinim četvrtima, doprinose nesigurnosti, ocjenjuje to udruženje.

Hataj je najjužnija pokrajina u Turskoj, na granici prema Siriji. Ona je zapravo više od 200 kilometara od epicentra zemljotresa, koji je granično područje Turske i Sirije pogodio 6. februara. Ali, i tamo je mnogo zgrada razoreno. U Hataju su uništeni aerodrom, brojne bolnice i zgrada turske Službe za zaštitu u slučaju katastrofa AFAD. To još više otežava pružanje pomoći. Aerodrom je ponovo uspostavio letove tek nakon nedjelju dana.