Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napad autobombom u Istanbulu: Osam osoba povrijeđeno

eksplozija istanbul

Najmanje osam osoba je povrijeđeno u četvrtak u eksploziji autobombe u blizini kasarne na azijskoj obali Istanbula, grada koji je ove godine nekoliko puta pogođen napadima, objavili su turski mediji.

Automobil, parkiran u blizini kasarne u okrugu Sancaktepe, eksplodirao je u trenutku kada je prolazilo vozilo koje je prevozilo vojsku, objavili su informativni kanali NTV i CNN-Turk.

Najmanje osam osoba, od kojih je pet vojnika, su povrijeđeni, prema guverneru Istanbula Vasipu Sahinu, što su naveli televizijski kanali koji su objavili snimke slupanog vozila u plamenu nasred ceste.

Snimci nadzornih kamera, koje su objavili turski mediji, prikazuju kako napadač napušta automobil, a potom i snažnu eksploziju koja je potresla vozila parkirana u blizini i iščupala okolna stabla. Vozilo za prijevoz trupa se nalazilo na udaljenosti oko tridesetak metara, prema medijima, čime se može objasniti relativno mali bilans ljudskih žrtava.

U stanju maksimalne pripravnosti, Tursku su ove godine potresla dva velika samoubilačka napada u turističkim zonama Istanbula, koji se pripisuju IS-u i dva napada autobombama za koje su odgovornost preuzeli kurdski aktivisti koji su posebno pogodili Ankaru, uzrokujući desetke žrtava.

autobomba istanbul

Tri osobe su poginule i 45 je povrijeđeno u u utorak u eksploziji autobombe pri prolasku policijskog autobusa u Dijarbakiru, glavnom gradu na jugoistoku većinski kurdskom u Turskoj, napad za koji je odgovornost preuzela Radnička stranka Kurdistana (PKK), koja je nastavila oružanu borbu protiv turskih sigurnosnih snaga prošlog ljeta.

Tri policajca su poginula i 21 osoba je povrijeđena u napadu autobombom prethodne sedmice u Gaziantepu, u blizini sirijske granice, koji je počinila organizacija Islamska država (IS).