Napad na bazu Bagram u Afganistanu, najmanje četvoro mrtvih

bagram

U eksploziji u američkoj zrakoplovnoj bazi u subotu ujutru ubijene su četiri osobe, saopćio je čelnik međunarodnih snaga u zemlji.

Američki general John Nicholson izjavio je da je još 14 ljudi ranjeno u napadu unutar zrakoplovne baze Bagram. Kazao je da je eksploziju izazvala “eksplozivna naprava”, ne pružajući dodatne detalje. Incident se istražuje, navodi on u izjavi za javnost.

U ranijem saopćenju iz NATO-ve misije “Odlučna podrška” navodi se da se eksplozija desila oko 5,30 sati ujutru po lokalnom vremenu i da su “snage za zaštitu i medicinski timovi reagovali na situaciju”.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad, za koji navode da ga je izveo bombaš samoubica unutar baze. Portparol pobunjeničke grupe, Zabihullah Mujahid, izjavio je da je napad planiran četiri mjeseca.

Talibani redovno ispaljuju rakete na bazu Bagram izvan njenih granica.

Abdul Wahid Sediqqi, portparol guvernera pokrajine Parwan, u kojoj se nalazi zrakoplovna baza, izjavio je za Associated Press je da je dobio izvještaje o četvero ubijenih i oko 18 ranjenih u napadu. Lokalni radnici zaposleni u bazi okupili su se pred ulazom u bazu oko zore, kazao je on, dodajući kako je moguće da je napadač bio među ljudima koji su jutros ušli u bazu.

Nije bilo nikakvih trenutnih vijesti o nacionalnosti ubijenih i ranjenih. NATO-va je politika da ne objavljuje takve detalje dok se ne obavijeste porodice žrtava.