Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasila se policija

Napad nožem na biskupa u Australiji okarakterisan kao čin terorizma

napad crkva
Foto: Screenshot

Incident u zapadnom predgrađu Sydneya, Wakeley, izazvao je sukobe ispred crkve između policije i bijesne gomile biskupovih sljedbenika koji su tražili da im se preda napadač

Australijska policija u utorak je saopćila da je napad nožem na biskupa asirijske crkve i neke sljedbenike u Sydneyu teroristički čin motiviran sumnjivim vjerskim ekstremizmom, dok se ta zemlja potresa nakon drugog napada nožem u tri dana.

Najmanje četiri osobe su ranjene u napadu, uključujući biskupa Mar Mari Emmanuela iz asirijske crkve Hrista dobrog pastira, kada ga je muškarac napao nožem tokom službe koja se prenosila uživo u ponedjeljak.

Incident u zapadnom predgrađu Sydneya, Wakeley, izazvao je sukobe ispred crkve između policije i bijesne gomile biskupovih sljedbenika koji su tražili da im se preda napadač.

Uhapšen tinejdžer

Policija je uhapsila jednog tinejdžera na licu mjesta i bila je primorana da ga zadrži u crkvi radi njegove sigurnosti.

– Vjerujemo da postoje elementi koji su dovoljni u smislu vjerski motiviranog ekstremizma – kazala je policijska komesarka države Novi Južni Vels Karen Webb tokom konferencije za novinare.

Nakon razmatranja cjelokupnog materijala, mogu reći da je riječ o terorističkom incidentu – kazala je.

Policija je saopćila da je došlo do napada s predumišljajem jer je napadač sa nožem doputovao do crkve, daleko od svoje kuće. Webb je je, međutim, kazala kako policija u ovoj ranoj fazi istrage vjeruje da je napadač djelovao sam.

Crkva Hrista dobrog pastira u saopćenju je napad nazvala izolovanim incidentom i navela da se čeka policijski nalaz o motivu napadača.

– Crkva osuđuje odmazdu bilo koje vrste – navodi se u saopćenju.

Ekipe hitne pomoći saopćile su da su nakon sukoba ispred crkve pomogle tridesetak osoba, a sedam je prebačeno u bolnice s povredama. Nekoliko policajaca također je hospitalizirano s povredama, a oštećeno je 20 policijskih vozila, kazala je Webb.

Bio je to drugi veliki napad nožem u samo tri dana u najmnogoljudnijem australskom gradu nakon što je šest osoba ubijeno, a 12 povrijeđeno u napadu nožem u trgovačkom centru na plaži u oblasti Bondi u subotu, prenosi Reuters.