Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napad u Ankari, najmanje 86 mrtvih (FOTO)

aa_picture_20151010_6488878_web

U jutrošnjem terorističkom napadu u Ankari poginulo je 86 ljudi, izjavio je turski ministar zdravstva Mehmet Muezzinoglu.

„Na mjestu eksplozije zatečeno je 62 smrtno stradalih. U bolnicama je od posljedica ranjavanja preminulo još 24 ljudi”, rekao je Muezzinoglu na konferenciji za novinare u Ankari.

Prema njegovim riječima, ranjeno je 186 osoba među kojima 28 teže.

aa_picture_20151010_6487153_web

Teroristički napad dogodio se jutros u blizini glavne željezničke stanice u Ankari, a turska policija je saopćila da se u blizini mjesta eksplozije nalazilo oko 14.000 ljudi.

Još uvijek nije potvrđen tačan uzrok eksplozije, no neki od očevidaca izjavili su kako je došlo do dvije uzastopne eksplozije te da postoji mogućnost da se radi o samoubilačkom napadu.

ankara2

Prema prvim procjenama, najmanje 30 osoba je poginulo i 126 ranjeno, saopćilo je tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Istražni tim smatra da je za eksploziju odgovoran bombaš samoubica.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan snažno je osudio dvostruki bombaški napad.

Erdogan je pozvao na “solidarnost i odlučnost kao najvažniji odgovor na teror”, navodi se u pisanom saopćenju iz kancelarije predsjednika.

Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

Turski predsjednik je poručio da su oni koji stoje iza napada imali za cilj da izazovu podjele između dijelova društva, prenosi Reuters.

Inače, danas je na gradskom trgu Sihhiye u Ankari bilo planirano održavanje protestne šetnje te mitinga pod parolom “Uprkos ratu, odmah želimo mir. Mir, trud, demokratija”.

ankara3

Okupljanje za protestnu šetnju bilo je planirano upravo na željezničkoj stanici, u blizini koje je jutros došlo do eksplozije.

Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

U eksploziji je pričinjena velika materijalna šteta.