Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napadač uhapšen

Napad u francuskoj školi, ubijen učitelj

franuska napad
FOTO: Screenshot/Twitter

Očekuju se i pojačani protesti ispred predstavništava Izraela, ali i SAD-a, i to bez obzira na to je li izdana dozvola za okupljanje

U srednjoj školi u francuskom Arrasu danas oko 11 sati došlo je do napada nožem. Profesor je ubijen, a više osoba je ozlijeđeno.

Kako prenosi francuska televizija MFMTV, osumnjičeni je vikao “Allahu Akbar”. Napadač je uhapšen, a vijest o hapšenju potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

“Policija je imala intervenciju u srednjoj školi u Arrasu. Napadač je uhapšen”, objavio je.

Njemačka u strahu od antisemitskih napada jača mjere sigurnosti

Njemačke vlasti očekuju val antisemitskih napada na židovske objekte u Njemačkoj, ali i proteste ispred ambasada zemalja koje podržavaju Izrael, prije svega SAD-a, javljaju njemački mediji u petak prenoseći da vlasti jačaju mjere sigurnosti.

“Povisili smo stepen sigurnosti ispred židovskih objekata u Njemačkoj poput sinagoga ili škola”, rekao je direktor Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench.

Očekuju se i pojačani protesti ispred predstavništava Izraela, ali i SAD-a, i to bez obzira na to je li izdana dozvola za okupljanje.

Hamas je preko kanala Telegram za ovaj petak pozvao na protestne skupove širom Evrope. Prema internim spisima koje su dobili na uvid neki njemački mediji poput dnevnika Koelner Stadtanzeiger, Savezni ured ne isključuje ni mogućnost da Hamas svoje sljedbenike pozove i na poduzimanje napada na objekte poput sinagoga.

Pritom, kako se navodi, postoji opasnost od “spontanih slučajeva radikalizacije” osoba koje do sada nisu vlastima bile poznate kao pripadnici islamističke scene. S obzirom na to da je Izrael od njemačke vlade zatražio i isporuku streljiva, BKA očekuje i napade na njemačku vojnu industriju, i to ne samo islamista nego i ekstremnih ljevičarskih grupa.

Strah od incidenata u školama

Povjerenik savezne vlade za borbu protiv antisemitizma Felix Klein strahuje od porasta antisemitskog raspoloženja posebice u školama. “Već sad imamo dojave o isticanju palestinskih zastava na njemačkim školama i pribojavamo se da će sukob u Izraelu biti prenesen i u njemačke škole”, kaže Klein.

Od migrantskog vala 2015./2016. povećao se udio arapskog stanovništva u Njemačkoj, i to ne samo u većim gradovima. Posljednjih godina se bilježi i porast broja napada na osobe koje ističu židovska obilježja poput nošenja Davidove zvijezde ili kipe, tradicionalnog pokrivala za glavu kod muškaraca.

U berlinskoj četvrti Neukoelln arapska zajednica je u subotu na ulicama otvoreno slavila pokolj Hamasa nad izraelskim civilima. Njemački kancelar Olaf Scholz je u četvrtak najavio zabranu rada organizacije Samidoun, koja je do sada organizirala skupove na kojima su isticane antisemitske parole.