Globus

Brenton Tarrant

Napadač na džamije će sebe predstavljati tokom izricanja presude

13/07/2020

Sudija je odobrio Tarrantov zahtjev tokom pretpretresnog videopoziva nakon što je osuđeni potvrdio da shvata svoja prava na pravnog zastupnika i da želi odustati od toga

Australski državljanin Brenton Tarrant koji je priznao krivicu za ubistvo 51 osobe u napadu na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu 2019. godine, donio je odluku da će sam sebe zastupati na ročištu za izricanje kazne narednog mjeseca, saopćeno iz suda u Christchurchu.

Tarrant je priznao krivicu početkom godine za 51 tačku optužbe za ubistvo, 40 za pokušaj ubistva i jednu za terorističko djelo.

Pošto je Tartant priznao krivicu, nije bilo potrebno održati suđenje koje je trebalo početo u junu i trajati šest sedmica.

Sudija Cameron Mander rekao je da Tarrantova odluka da sam sebe zastupa neće uticati na ročište koje treba početi 24. augusta.

Sudija je odobrio Tartantov zahtjev tokom pretpretresnog videopoziva nakon što je osuđeni potvrdio da shvata svoja prava na pravnog zastupnika i da želi odustati od toga.

Datum izricanja presude zvanično je danas (13. juli) potvrđen pred sudom u Christchurchu u prisustvu preživjelih napad, a i predstavnika porodica žrtava.
Tarrant je pod policijskim nadzorom od 15. marta prošle godine kada je uhapšen i optužen za napad poluautomatskim oružjem na dvije džamije u Christchurchu.

Komentari

Autor: RSE

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.