Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napadača iz Minhena inspirisao Breivik

breivik

Thomas De Maiziere, ministar unutrašnjih poslova Njemačke kazao je da ”ne postoje bilo kakve naznake da je napadač iz Minhena imao bilo kakve veze sa međunarodnim terorizmom”.

De Maiziere rekao je da se sastao sa svim vodećim sigurnosnim službenicima i da policijski dosje za osumnjičenog nije pronađen. Dodao je i da obavještajne agencije nisu imale nikakvih informacija o njemu.

Ministar je naveo da su roditelji napadača u Njemačku došli iz Irana kasnih devedesetih godina prošlog vijeka kao azilanti.

Ranije je njemačko tužilaštvo objavilo da je osumnjičeni imao psihičkih problema, te da se liječio od depresije.

Napadač je primao psihijatrijsku pomoć, a još nije utvrđeno je li u trenutku napada bio pod utjecajem droge ili alkohola. Njemački Bild je objavio kako je riječ o mladiću imena Ali Sonboly te su na svojim stranicama objavili i njegovu fotografiju.

Sonboli je bio naoružan poluautomatskim Glockom-17, za koji nije imao dozvolu, a u ruksaku je imao oko 300 metaka. U sobi su mu našli dokumente i knjigu koji su upućivali da je bio opsjednut masovnim ubojstvima, a iz lokalnog su tužiteljstva naveli kako je ‘očita veza’ masakra u Münchenu s Andersom Breivikom, koji je baš na jučerašnji dan, ali prije pet godina, počinio masovno ubistvo na otočiću Utoya u Norveškoj.

Pojavile su se i zasad nepotvrđene informacije kako je mladić na Facebooku koristio lažni profil imena “Selina Akim” putem kojeg je nekoliko sati prije pucnjave mamio mladiće i djevojke u McDonald's obećavši im besplatnu hranu.

U sinoćnjem napadu na trgovački centar ”Olympia” u Minhenu poginulo je najmanje deset ljudi, među kojima i napadač 18-godišnji njemački državljanin iranskog porijekla, dok je 27 osoba povrijeđeno.