Napadnuta šiitska džamija na istoku Saudijske Arabije

mosque-attack-qatif-terrorism-ISIS

Četiri osobe su poginule a 18 ih je povrijeđeno danas u napadu na šiitsku džamiju na istoku Saudijske Arabije, posljednjem po datumu u nizu napada koji su ciljali šiitsku manjinu u kraljevini. Dva napadača su napala džamiju imama Reze u gradu Al-Ahsa, spomenik velike posjećenosti petkom, na velikoj molitvi, jedan se raznio eksplozivom, a drugi je otvorio vatru na vjernike koji su uspjeli da ga razoružaju i vežu.

“Počeli smo molitvu kada smo bili iznenađeni čuvši pucnjeve”, rekao je 25-godišnji Mohammed ben Salmane el-Ahmadi, lakše povrijeđen u napadu. “Požurili smo da zatvorimo vrata. Bombaš-samoubica se raznio i vrata su se iznenada otvorila”, nastavio je on.

Nestalo je struje i džamija je ostala u mraku dok je drugi napadač pucao nasumice na vjernike koji su pokušavali da se sakriju, ispričao je Ahmadi.

Vjernici su uhvatili napadača prije nego što su mu oduzeli oružje i skinuli pojas s eksplozivom, ispričao je on do pojedinosti, objasnivši da su vjernici “vezali” bombaša “do dolaska policije”. Ministarstvo unutarnjih poslova je navelo da je izbjegnut masakr u džamiji zahvaljujući budnosti snaga reda koji su brzo primjetili dvojicu bombaša.

“Snage sigurnosti su spriječile dvojicu bombaša da uđu u džamiju u četvrti Mahassen”, rekao je glasnogovornik ministarstva, a prenijela agencija SPA, koja je precizirala da je jedan bombaš uhapšen.

“Prvi bombaš se raznio na ulazu u džamiju dok je osoblje sigurnosti pokušavalo da ga presretne. Došlo je do razmjene vatre s drugim koji je nosio pojas s eksplozivom, i koji je povrijeđen i uhapšen”, uz pomoć građana, preciziralo je ministarstvo. “Dva vjernika su poginula i sedam je povrijeđeno“, nastavi je on.

Isti glasnogovornik ministarstva je na državnoj televiziji El-Ekhbariya revidirao bilans od četvero poginulih i 18 povrijeđenih osoba, navela je novinska agencija AFP.