Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napadnute aktivistice koje su spriječile govor ratnog zločinca

aktivisti srbija

Aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava napadnute su na tribini Srpske napredne stranke u vojvođanskom mjestu Beška, nakon što su spriječile govor osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina.

One su, u trenutku kad je Šljivančanin trebao početi govoriti, ispred stola za kojim je sjedio razvile transparent na kojem je pisalo “Ratni zločinci da zaćute da bi se govorilo o žrtavama”, pa su grubo fizički napadnute i izgurane iz dvorane. Zajedno s njima, izguran je i programski direktor Inicijative mladih Ivan Đurić, koji je snimao sve što se događalo.

„Koleginice su lakše povrijeđene. Pregledane su u Hitnoj pomoći i očekujemo da će sve biti u redu“, rekao je Đurić za Al Jazeeru.

Tribina u organizaciji lokalnog odbora SNS-a iz obližnje Inđije, samo je jedna u nizu na kojoj govori Šljivančanin, kaže Đurić.

„Najavljeno je da će pričati istinu o onome što se dešavalo u Vukovaru, koja je bila njegova uloga, o onome što se događalo u Haškom tribunalu. Tako smo čuli u najavi, ali čim je počeo da govori razvili smo transparent i počeli da zviždimo. Tada smo napadnuti, bukvalno išutirani i izbačeni iz prostorije. Nismo imali priliku da čujemo šta govori“, dodao je Đurić.

Prenio je i kako su ih „nasilnici potom jurili i izvan sale, oštetili im automobil, a tribina je nastavljena“.

„Više smo uplašeni retorikom koja se pojavila u predizborno vrijeme u Srbiji, nego napadom. Sve je počelo od 9. januara i dana Republike Srpske, odnosno porukama predsjednika Tomislava Nikolića, a potom se nastavilo svim onim što je pratilo voz Beograd – Mitrovica, kao i pojačanom nacionalističkom retorikom u kojoj se sve češće spominje riječ ‘rat’ i to nas jako plaši. Protiv toga ćemo još jasnije i glasnije ustati“, odlučan je Đurić.