Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napravljen prvi korak ka ukidanju “Obamacarea” u SAD

obamacare

Senat Sjedinjenih Američkih Država, koji većinski čine Republikanci u toj zemlji, osvojio je nacrt zakona o budžetu bez pravnog efekta, koji bi mogao otvoriti birokratske puteve za zatvaranje reforme o zdravstvenom osiguranju u ovoj zemlji, poznatoj kao “Obamacare”, javlja Anadolu Agency (AA).

Za usvanje nacrta zakona glasao je 51, dok je protiv bilo 48 članova američkog Senata. Time je napravljen prvi korak ka zatvaranju reforme koja nosi ime predsjednika SAD-a Baracka Obame. Za nacrt zakona o potpunom ukidanju moglo bi se glasati u februaru.

Predstavnici Demokratske partije u Senatu iznijeli su kritike povodom usvajanja ovog nacrta, te poručili kako bi naglo ukidanje reforme moglo izazvati kaos u zemlji.

Senator Chuck Schumer iz Demokratske partije poručio je kako Republikanci trebaju preuzeti odgovornost za eventualni nastanak kaosa u zemlji, po ukidanju zdravstvene reforme.

Očekuje se da će Predstavnički dom u petak proslijediti nacrt zakona na glasanje.

Američki mediji navode kako su pojedini članovi doma, među kojima ima i Republikanaca, protiv ukidanja reforme Obamacare, dok se za nju ne pronađe alternativa.

Novoizabrani predsjednika SAD-a Donald Trump izjavio je da je nakon ukidanja “Obamacarea” neophodno usvojiti novi zakon. Trump je također izjavio kako očekuje da će se ukidanje “Obamacarema” desiti za vrlo kratko vrijeme.

Najnovija reforma u zdravstvu SAD-a predviđala je mogućnost zdravstvenog osiguranja za 48 miliona osoba koje se do sada nisu nalazile u tom sistemu.