NASA: Februar 2016. najtopliji mjesec ikada

Toplo vrijeme izmamilo Banjalučane u parkove

Temperatura na globalnom nivou zabilježena u mjesecu februaru “razbila je” prethodne višegodišnje analize bez presedana, saopćila je Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) izdajući upozorenje za “hitne klimatske slučajeve”.

Prema pisanju britanskog Guardiana, riječ je o “šokantnom podatku” koji podsjeća na neprestani dugoročni porast globalne temperature. Sve to je, kako tvrdi NASA, rezultata stakleničkih plinova koje razvija ljudski faktor.

Navodi se da je globalna temperatura na zemljištima i okeanima proteklog februara bila za 1,35 stepeni Celzijusa viša od prosječne temperature predviđene za taj mjesec, iz perioda 1951-1980.

Ova temperatura nadmašila je ranije postavljeni temperaturni “rekord” iz januara ove godine kada je globalna temperatura bila za 1,15 stepeni Celzijusa viša od prosječne temperature za januar.

“Trenutno se nalazimo u jednoj vrsti klimatske hitnosti. To je zaista zapanjujuće i potpuno bez presedana”, rekao je Stefan Rahmstorf sa njemačkog Instituta za istraživanje utjecaja klime.

Klimatski stručnjaci vjeruju da će svaki porast globalne temperature iznad dva stepena Celzijusa donijeti “neočekivane i ozbiljne posljedice” na sadašnji klimatski sistem.