Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naser Kelmendi prebačen u bolnicu zbog zdravstvenih problema

naser kelmendi

Naser Kelmendi, kome je u Prištini u toku suđenje za teška krivična dela, prebačen je sinoć iz pritvora u bolnicu zbog zdravstvenih smetnji, javlja Anadolu Agency.

“Univerzitetsko bolnički centar Kosova potvrđuje da je g. Naser Kelmendi sinoć primljen na Kardiološku kliniku zbog smetnji pri disanju i drugih kardioloških pritužbi. Lekarsko osoblje vrši ispitivanja i detaljne analize”, potvrdio je za AA Shpend Fazlu, portparol Univerzitetsko bolničkog centra Kosova.

Naser Kelmendi je optužen za ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu 2007. godine, kao i za organizovani kriminal. Optužnica ga tereti da je rukovodio i nadgledao rad organizovane kriminalne grupe, koja je proizvodila i prodavala opojne narkotike, da je rukovodio uvozom i izvozon narkotika.

Suđenje Kelmendiju u Osnovnom sudu u Prištini je u toku, a počelo januara prošle godine. Uhapsila ga je Policija Kosova u maju 2013. godine po međunarodnoj poternici izdatoj od strane Bosne i Hercegovine. Od tada je u pritvoru na Kosovu.

Iako je Sud Bosne i Hercegovine tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima, građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.