Nasilje se proširilo u pariškim predgrađima, još 17 uhapšenih

pariz policija

Bande maskiranih buntovnika zapalile su više od 12 vozila u prodavnici automobila, dok se nasilje proširilo na još pariških predgrađa zbog navodnog seksualnog zlostavljanja crnog mladića policijskom palicom, saopćile su vlasti u srijedu.

Policija je izvela 17 hapšenja, sudeći po prefekturi regije Seine-Denis, regiji radničke klase sjeveroistočno nod Pariza s velikim manjinskim stanovništvom.

Nasilje, koje se sada proširilo na najmanje pet mjesta, izbilo je nakon što je 22-godišnji mladić navodno sodomiziran policijskom palicom tokom provjere ličnih dokumenata prošle sedmice. Jedan policajac optužen je u nedjelju za teško silovanje a trojica su optužena za siledžijski napad. Policija negira te navode.

Šok je potresao Francusku kada je snimak, koji očigledno prikazuje hapšenje mladića, počeo da kruži internetom. Na snimku je on prikazan kako leži na tlu nasuprot zidu okružen četvoricom ljudi, koji su ga izgleda maltretirali.

U Aulnay-Sous-Bois, gdje se incident desio u četvrtak, banda maskiranih mladića palila je automobile na privatnom parkingu koji pripada trgovini Citroena, oštetivši svih 17 vozila.

Na snimcima nadzornih kamera do kojih je došao Associated Press prikazuju se muškarci kako trče kroz parking bacajući konzerve sa zapaljivom smjesom na automobile, koje je zahvatio plamen. Neki su udarali po vozilima s instrumentima.

Vlasnik Citroenove prodavnice saopćio je da je 14 automobila, među kojima i specijalno vozilo za hendikepirane osobe, spoaljeno i tri su oštećena silinom eksplozije. Vlasnik, koji je tražio da ne bude imenovan iz sigurnosnih razloga, procjenio je štete na 200.000 eura.

Petero ljudi uhapšeno je u Aulnayu, ali je nejasno da li je među njima bio iko od napadača na parking.

Predsjednik Francois Hollande posjetio je žrtvu navodnog silovanja, identificiranog samo po imenu Theo, u utorak u prigradskoj bolnici u kojoj se liječi nakon napada. Mladić je pozvao na mir iz svog bolničkog kreveta, kao i francuski predsjednik.

Vlasti su zabrinute zbog nemira u francuskim siromašnim mjestima, koji podsjećaju na žestoke nemire izh 2005. koji su se proširili Francuskom – počevši u pariškom predgrađu Clichy-Sous-Bois, u blizini Aulnaya, i proširili su se stambenim naseljima za socijalno ugrožene kategorije širom zemlje.