Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

francuska

Nasilni neredi širom Francuske u opadanju, tokom noći uhapšene 72 osobe

Foto: Screenshot/YouTube

Vlada se bori protiv nereda i pljački otkako je 17-godišnjeg Nahela M. ubio policajac tokom zaustavljanja saobraćaja nedaleko od Pariza, što je ponovo podstaklo dugogodišnje optužbe za sistemski rasizam među snagama sigurnosti

Sedamdeset i dvije osobe uhapšene su tokom noći širom Francuske, uključujući 24 u Parizu i okolini, a 24 zgrade su zapaljene ili oštećene, navodi se u saopćenju ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopćenju se tvrdi da je zapaljeno 159 vozila, podmetnuta su 202 požara u kantama za smeće ili na drugim mjestima na javnim površinama.

Napadnuta su četiri policijska i žandarmerijska, ureda, ali nije bilo povrijeđenih.

Mobilizaija policije

Mobilizacija policije zadržana je na istom nivou kao prethodne dvije noći, na 45.000 ljudi u kompletnoj Francuskoj.

Vlada se bori protiv nereda i pljački otkako je 17-godišnjeg Nahela M. ubio policajac tokom zaustavljanja saobraćaja nedaleko od Pariza, što je ponovo podstaklo dugogodišnje optužbe za sistemski rasizam među snagama sigurnosti.

Gradonačelnici širom Francuske održali su u ponedjeljak skupove pozivajući na prekid nasilnih sukoba.

Demonstracije u ponedjeljak koje su pozivale na “povratak republikanskom poretku” uslijedile su nakon što je kuću načelnika predgrađa Pariza zapalio automobil u plamenu, što je izazvalo veliki bijes.

Nagli pad uhapšenih

Ukupno 157 osoba je uhapšeno tokom noći s nedjelje na ponedjeljak – što je već nagli pad u odnosu na broj koji je uhapšen prethodne noći.

Predsjednik Emmanuel Macron trebao bi se u utorak sastati s gradonačelnicima 220 općina koje su pretrpjele štetu tokom nereda.

Macron se nada da će “započeti mukotrpan, dugoročan rad potreban da bi se razumjeli duboki uzroci koji su doveli do ovih dešavanja”, kazao je zvaničnik iz ureda predsjednika, prenosi AFP.