Karl Nehammer

Naslijedio Kurza: Austrija i zvanično dobila novog kancelara

AUSTRIA-VIENNA-KARL NEHAMMER-NEW CHANCELLOR
(211206) -- VIENNA, Dec. 6, 2021 (Xinhua) -- Austria's new Chancellor Karl Nehammer gives a speech at the handover ceremony in Vienna, Austria, Dec. 6, 2021. The federal government of Austria was reshuffled on Monday and Karl Nehammer was sworn in as the country's new chancellor. (Xinhua/Guo Chen)

Nehammer je treći šef austrijske vlade u protekla tri mjeseca, a svečanu zakletvu položio je u bečkoj palati Hofburg

Bivši austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer položio je svečanu zakletvu i postao novi kancelar te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Član konzervativne Austrijske narodne stranke (OVP) Nehammer je postao treći kancelar u tri mjeseca, a to se desilo nakon što se bivši kancelar Sebastian Kurz povukao zbog korupcijskog skandala.

Svečanu zakletvu su danas položili i novi austrijski ministri financija, obrazovanja, unutrašnjih poslova i vanjskih poslova, a austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen je na ceremoniji inauguracije u palati Hofburg rekao da je najvažnije pitanje na dnevnom redu nove vlade borba protiv pandemije COVID-19 i društvenih i ekonomskih problema koje je pandemija izazvala.

Ističući važnost dijaloga i saradnje između koalicijskih partnera, Van der Bellen je poručio da se povjerenje u političke institucije, koje je u padu posljednjih sedmica, može ponovno uspostaviti.

Novi austrijski kancelar Nehammer poznat je po oštrom stavu prema muslimanima u Austriji i svom antiimigrantskom stavu, a kao ministar unutarnjih poslova izazivao je kritike opozicije i nevladinih organizacija.

Alexander Schallenberg, koji je upravo smijenjen s mjesta kancelara, vraćen je na mjesto ministra vanjskih poslova Austrije.

Bivši austrijski kancelar Kurz je 9. oktobra morao podnijeti ostavku nakon što je bio umiješan u javnu istragu o korupciji, podmićivanju i kršenju povjerenja. Na funkciji kancelara kratko ga je zamijenio Schallenberg. Kurz se prošle sedmice u potpunosti povukao iz politike.