Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demonstracije širom zemlje

Nastava obustavljena nakon sukoba policije i studenata na iranskom univerzitetu

protesti teheran univerzitet

Demonstracije su ušle u treću sedmicu otkako je 22-godišnja Iranka Amini umrla nakon što ju je uhapsila policija za vjerske propise zbog navodnog kršenja strogog kodeksa odijevanja za žene u zemlji

Nastava je u ponedjeljak obustavljena i odvijat će se online na vodećem iranskom tehnološkom univerzitetu u Teheranu nakon sukoba koji su tokom noći izbili između studenata i snaga sigurnosti, javljaju lokalni mediji.

– Tehnološki univerzitet Sharif objavio je da će se zbog nedavnih događaja i potrebe zaštite studenata sva nastava održavati online od ponedjeljka – izvijestila je novinska agencija Mehr, usred demonstracija širom zemlje zbog smrti mlade Kurdkinje Mahse Amini u pritvoru.

Oko 200 studenata okupilo se od nedjelje poslijepodne na univerzitetu i uzvikivalo slogane protiv iranskih vjerskih vlasti, prenosi AFP.

“Žena, život, sloboda”, uzvikivali su, kao i “studenti više vole smrt nego poniženje”, navodi novinska agencija.

Snage sigurnosti koristile su suzavac i bojeve metke na studente, stoji u saopćenju iranske agencije, te dodaju da su također nosili i oružje.

Demonstracije su ušle u treću sedmicu otkako je 22-godišnja Iranka Amini umrla nakon što ju je uhapsila policija za vjerske propise zbog navodnog kršenja strogog kodeksa odijevanja za žene u zemlji.

Desetine demonstranata su ubijeni, a više od hiljadu ih je uhapšeno tokom vala protesta. U nemirima su ubijeni i pripadnici snaga sigurnosti.