Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Nastavljen napad na bolnicu u Gazi, Biden upozorio Izrael: “To bi bila velika greška”

gaza
Foto: Pixsell

Biden je rekao novinarima da čini sve što je u njegovoj moći da oslobodi taoce koje drži militantna grupa Hamas u Gazi, ali to ne znači slanje američke vojske

Izrael je u četvrtak obnovio svoju operaciju u najvećoj bolnici u Gazi, ciljajući na ono što tvrdi da je komandni centar Hamasa skriven u kompleksu u kojem se nalazi više od 2.000 civila.

– Večeras smo izveli ciljanu operaciju u bolnici Shifa. Nastavljamo da idemo naprijed – rekao je general-major Yaron Finkelman, šef izraelskih vojnih operacija u Gazi, u objavi na društvenim mrežama.

Ministarstvo zdravlja Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, saopćilo je u četvrtak da su izraelski buldožeri “uništeli dijelove južnog ulaza” u bolnicu.

I Izrael i njegov glavni saveznik Sjedinjene Države kažu da Hamas ima komandni centar ispod kompleksa Al-Shifa, koji je postao žarište u 40-dnevnom ratu.

Palestinska militantna grupa i direktori bolnice negirali su optužbe.

Prije nego što su izraelske snage u srijedu prvi put upali u bolnički kompleks, agencije UN-a procijenile su da se u Al-Shifi sklonilo 2.300 pacijenata, osoblja i raseljenih civila.

– Zaštita novorođenčadi, pacijenata, medicinskog osoblja i svih civila mora nadjačati sve druge brige – rekao je šef humanitarne službe UN-a Martin Griffiths.

– Bolnice nisu bojna polja – dodao je.

Izrael: Pronašli smo oružje i vojnu opremu u bolnici Al-Shifa

Izraelski vojnici pronašle su Hamasovo oružje i borbenu opremu u bolnici Al Shifa u Pojasu Gaze tokom pretresa u srijedu, sapćio je portparol izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari.

Vojska je istovremeno objavila video snimak za koji navodi da prikazuje dio materijala izvučen iz neotkrivene zgrade unutar velikog bolničkog kompleksa, uključujući automatsko oružje, granate, municiju i pancire.

Hamas, koji se bori protiv izraelskih snaga unutar Gaze, odbacio je tu objavu kao “laži i jeftinu propagandu”.

Izrael je prošlog mjeseca izvršio invaziju na palestinsku enklavu i obećao da će uništiti Hamas nakon što je palestinska grupa pokrenula iznenadni prekogranični napad na južni Izrael 7. oktobra.

Vojska je fokusirala svoje operacije na bolnice širom sjeverne Gaze nakon što je dugo optuživala Hamas za postavljanje velikih komandnih i kontrolnih centara ispod medicinskih ustanova u nastojanju da izbjegne zračne napade.

Izraelske trupe silom su ušle u Al-Shifu tokom noći i provele dan pretražujući određene lokacije unutar najveće bolnice u Gazi.

– Ova imovina u bolnici Shifa, baš kao i u Rantissiju, dokazuje da su bolnice korištene u vojne svrhe za teror, u direktnoj suprotnosti s međunarodnim pravom – rekao je Hagari.

Izraelski vojnici ušli su u pedijatrijsku bolnicu Rantissi u ponedjeljak, a kasnije su objavili snimak na kome se vidi, kako se navodi, oružje koje je Hamas pohranio u podrumu zgrade, prenosi Reuters.

Biden: Okupacija Gaze bi bila velika greška

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je jasno stavio do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je rješenje o dvije države jedini odgovor za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba i da bi okupacija Gaze bila “velika greška”, prenosi Reuters.

Biden je rekao novinarima da čini sve što je u njegovoj moći da oslobodi taoce koje drži militantna grupa Hamas u Gazi, ali to ne znači slanje američke vojske.

Američki predsjednik je novinarima ove sedmice rekao da je njegova poruka taocima bila: “Držite se, dolazimo”, što je izazvalo pitanja o tome na šta je mislio.

Upitan da pojasni komentar, Biden je na konferenciji za novinare rekao: “Ono što sam mislio je da činim sve što je u mojoj moći da te izvučem. Dolazeći da ti pomognem, izvući te. Ne mislim na slanje vojske tamo … Nisam govorio o vojsci.”

Biden je rekao da stalno radi na tom pitanju i da neće prestati dok taoci – uključujući trogodišnje američko dijete – ne budu oslobođeni.

Katar, gdje Hamas ima političku kancelariju, vodi posredovanje između islamističke militantne grupe i izraelskih zvaničnika za oslobađanje više od 240 talaca. Uzeli su ih militanti kada su upali u Izrael 7. oktobra. Izrael kaže da je 1.200 ljudi ubijeno tokom upada.