Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peti dan zaredom

Nastavljeni masovni protesti širom Francuske, stotine uhapšenih. Napadnuti kineski turisti

Foto: Screenshot/YouTube

U subotu je mobilizirano i raspoređeno 45.000 policajaca i žandara širom Francuske, u Parizu je uhapšeno 196 osoba, a u Marseilleu 65

Peti dan nakon nakon ubistva 17-godišnjeg Nahela M., nasilni nemiri nastavljeni su u subotu navečer širom Francuske.

Poa riječima ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina, protekle noći bilo je mirnije i manje nasilno nego prethodnih dana,.

Iako je uhapšeno ukupno 486 izgrednika, val nasilja bio je daleko manji s usporedbi s prethodnim noćima, prenosi Al Jazeera.

Mobilizirano 45.000 policajaca

U subotu je mobilizirano i raspoređeno 45.000 policajaca i žandara širom Francuske, u Parizu je uhapšeno 196 osoba, a u Marseilleu 65, prenosi BFMTV.

U Parizu je policija izbacila demonstrante sa Trga Concorde i povećala osiguranje na aveniji Jelisejska polja nakon poziva demonstrantima na društvenim mrežama da se tamo okupe.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire pozvao je u subotu osiguravajuće kompanije da ubrzaju procedure za isplatu pogođenim trgovcima i preduzetnicima.

– Kompenzacija mora stići što je prije moguće – rekao je on, dodajući da to uključuje 250 trafika, 250 banaka i 200 supermarketa

Tinejdžer Nahel M., koga je u utorak ubio policajac tokom rutinske saobraćajne provjere, sahranjen je u subotu na groblju Mont Valerijen u Nanterreu, u prisustvu majke, bake i nekoliko stotina ljudi koji su došli da se oproste od njega.

Ceremonija je završena oko 17.30 sati i protekla je “veoma mirno”, uz prisustvo velikog broja mladih ljudi, saznaje BFMTV od osobe koja je prisustvovala sahrani.

Policajac, 38 godina star, koji je ispalio smrtonosni hitac, optužen je za ubistvo s predumišljajem i u četvrtak mu je određen pritvor.

Napad na kineske turiste

Također, kineski konzulat u Marseilleu požalio se vlastima nakon što su autobusu koji je prevozio kinesku turističku grupu u južnom gradu razbijeni prozori, što je izazvalo manje povrede.

Konzulat u službenoj pritužbi poziva francusku vlast da zaštiti sigurnost kineskih građana i njihove imovine.

Autobus su napali izgrednici u četvrtak, prema državnoj televiziji CCTV, za vrijeme nasilja koje je proteklih dana pogodilo francuske gradove.

Kineski turisti su u međuvremenu napustili Francusku, piše u saopćenju konzularnog ureda.