Globus

traju 11. dan

Nastavljeni sukobi: Iz Hamasa najavljuju skori prekid vatre, Biden poslao poruku Netanyahuu

20/05/2021

Bijela kuća je objavila u srijedu da je američki predsjednik Joe Biden zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da odmah deeskalira napetosti u sukobu s Gazom prema prekidu vatre

Visoki službenik Hamasa izjavio je da bi u roku od nekoliko dana moglo doći do prekida vatre između Izraela i oružanih palestinskih skupina, iako su prekogranični sukobi ušli u svoj 11. dan, pri čemu su u napadu Izraela na Pojas Gaze ranjene četiri osobe, prenosi Hina.

“Smatram da će trajni napori u pogledu prekida vatre uroditi plodom (…) Očekujem da će zajednički dogovor o prekidu vatre biti postignut u roku od jednog ili dva dana”, rekao je politički dužnosnik Hamasa Moussa Abu Marzouk za libanonsku TV al-Mayadeen.

Naime, Bijela kuća je objavila u srijedu da je američki predsjednik Joe Biden zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da odmah deeskalira napetosti u sukobu s Gazom prema prekidu vatre.

Također, Reutersu je egipatski sigurnosni izvor rekao da su se sukobljene strane uz pomoć posrednika načelno dogovorile o prekidu vatre, ali da se o detaljima još uvijek pregovara u tajnosti, a katarska televizija Al Jazeera je objavila da se mirovni izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland u Kataru sastao s čelnikom Hamasa Ismailom Haniyehom.

No, borbe su u četvrtak ujutro ušle u svoj 11. dan, a Izraelci su nakon ponoći izveli više od deset zračnih napada na Gazu, dok su Palestinci ispalili više raketa prema Izraelu.

Tako su u izraelskom napadu na grad Khan Younis na jugu Gaze ranjene četiri osobe, izvijestil su tamošnje zdravstvene službe.

Izraelska vojska rekla je da su njezini avioni rano u četvrtak pogodili skladište oružja koje se nalazi u Gazi u kući dužnosnika Hamasa, kao i “vojnu infrastrukturu smještenu u rezidencijama” ostalih zapovjednika Hamasa, uključujući i u Khan Younisu.

Sirene uzbune na raketne napade u četvrtak rano ujutro oglasile su se u gradu Beersheba na jugu Izraela i u područjima koja graniče s Gazom, no nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama ili šteti, javio je Reuters.

Od 10. maja i početka sukoba palestinske zdravstvene službe izvijestile su o 228 smrtno stradalih osoba u izraelskim bombardiranjima Pojasa Gaze, dok izraelske vlasti navode brojku o 12 poginulih uslijed raketiranja Hamasa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.