Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

loš kvalitet zraka

Nastavljeno gašenje požara u Osijeku, u zraku utvrđena prisutnost toksičnih tvari

Pogled iz zraka na požarište u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International"
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Požar u pogonu kompanije Drava International u Osijeku sve je veći razlog za zabrinutost među stručnjacima i naučnicima zbog štetnih tvari koje se oslobađaju gorenjem plastike.

Vatrogasci su i tokom noći s četvrtka na petak nastavili s gašenjem požara otpadne plastike u osječkoj tvrtki “Drava international”, a osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Radić su najavili da će danas Vladi RH, zbog posljedica požara plastike, uputiti zahtjev za proglašenjem ekološke katastrofe.

Iz osječkog Gradskog stožera Civilne zaštite izvijestili su kako će se tijekom dana nastaviti zatrpavanje požarišta zemljom, što se u četvrtak pokazalo vrlo učinkovitim u smanjivanju izdimljavanja, a u gašenju požara koristit će se i vodeni topovi.

Rezultati novih mjerenja kvalitete zraka

Napominju kako se tokom prijepodneva očekuju rezultati novih mjerenja kvalitete zraka u prigradskim naseljima, južno od Osijeka, prema kojima je vjetar nosio dim s požarišta, dok je kvaliteta zraka u Osijeku na uobičajenoj razini.

Prema podatcima županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo početna mjerenja u samom požarištu i Antunovcu utvrdila su povećanu koncentraciju lebdećih čestica te prisutnost toksičnih tvari stirena i etilbenzena, a ponovljeno mjerenje u Antunovcu je pokazalo 20 puta manju koncentraciju lebdećih čestica u zraku, koje su bile u prihvatljivim granicama.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Radić u četvrtak su najavili kako će u petak Vladi RH zbog posljedica požara plastike u firmi “Drava International” uputiti zahtjev za proglašenjem ekološke katastrofe, prenosi Hina.

Stručnjaci zabrinuti

Požar u pogonu kompanije Drava International u Osijeku sve je veći razlog za zabrinutost među stručnjacima i naučnicima zbog štetnih tvari koje se oslobađaju gorenjem plastike.

Dr. Zvonimir Katančić i dr. Marin Kovačić, docenti na Fakultetu hemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, su ranije za medije pojasnili koja vrsta plastike gori.

-Vidjeli smo vijest o velikom požaru u Dravi i ono što se vidi iz fotografija nikako nije dobro. Firma Drava International primarno se bavi reciklažom poli(etilen-tereftalat) (PET) polimera. Koliko smo upoznati iz posjete tvornici prije šest godina, u manjem obimu rade i reciklažu polietilena (PE) i polipropilena (PP), a ne znamo jesu li još neke vrste plastike počeli reciklirati u međuvremenu. Na fotografijama se vidi puno crnog, gustog dima, što nije karakteristično za PE i PP, pa vjerovatno gori samo balirani PET – pojasnio je dr. Zvonimir Katančić.