Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nataša Kandić: Presuda Šešelju je iznenađujuća i mora biti ukinuta

kandić_1000x0

Osnivač i izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo u Srbiji Nataša Kandić rekla je da je moglo da se očekuje da će Vojislav Šešelj pred Haškim tribunalom biti oslobođen za neke tačke u optužnici te da je to bilo jasno nagovešteno u maju 2011, kada je završen dokazni postupak i kada je Šešelj odbio da on izvodi svedoke, jer je, prema njegovim rečima, do tada izneo dovoljno činjenica, koje dovode do oslobađajuće presude.

„Tada je sudija Antonaeti vrlo precizno rekao da bi Šešelj mogao biti osuđen samo za podsticanje, izvršenje i pomaganje progona, deportacije i prisilnog premeštanja putem javnog govora, a da za sve druge tačke optužnice bi trebalo da bude oslobođen. Posebno je objasnio da Šešelj ne može biti osuđen za zločine protiv čovečnosti na osnovu učešća u udruženom zajedničkom poduhvatu, zato što je on utvrdio sa senegalskim sudijom koji je zamenio sudiju Harkofa, da cilj stvaranje ‘velike Srbije’ nije bio proterivanje nesrba iz Hrvatske, BiH i dela Vojvodine, nego je to bio njegov politički cilj“, navela je Kandić u razgovoru za Anadolu Agency.

Ona je dodala da je na taj način rečeno da se Šešelj ne može svrstati u zajednički poduhvat sa Slobodanom Miloševićem zato što su imali različite ciljeve te da je Antonaeti na taj način rekao da ni cilj Slobodana Miloševića nije bio kriminalni akt, već politički program.

„Ono što je bitno jeste da ova presuda na zdravorazumskom nivou protivureči onome što se zaista dogodilo. Ono što se dogodilo u Vojvodini najbolje je opisao Aleksa Eijić, Srbin iz Hrtkovaca, koji je opisao sprovođenje programa, izvođenja terorističkih dela na niskom nivou, zastrašivanja putem bombe, noža, probodenim porukama, upadanjem u dvorišta hrvatskih i mađarskih meštana i sve se tako odvijalo ne samo do ‘93. godine, već do ‘95. godine“, navela je Kandić.

Prema rečima Kandić, po svemu tome se videlo da Srpska radikalna stranka, ranije Srpski četnički pokret, kojima je predvodio Šešelj, su sprovodili politiku Vlade te da je ta politika bila sadržana i u javnim govorima Šešelja, a delom se mogla videti i na terenu.

Kako je dodala, današnjim objašnjenjem presude pobijeno je ono što je utvrđeno u sudovima, ne samo pred Haškim tribunalom, već i pred domaćim sudovima, a to je da su četnički dobrovoljci bili u Zvorniku, činili zločine, da su bili ti koji su držali zatvorene muslimane, da je postojala jedinica Žute ose te da „nije tačno, kao što Antoneti kaže da je to bila samostalna jedinica i da nije imala nikakve veze sa Šešeljem, jer Šešelj je vrlo dobro znao šta rade Žute ose“.

“Ova presuda neće izdržati žalbeni postupak, ne zna se kada će doći do njega, da li će i Šešelj biti do tada, ali žalbeni postupak bi bio vrlo važan, upravo zbog toga što je sve dokaze koje je podnelo Tužilaštvo, ovo sudsko veće proglasilo da to nisu bili dovoljni dokazi, da su se neki zločini dogodili, ali da se ne može dokazati veza sa Šešeljem“, rekla je Kandić.

Navodeći da se od kada sudija Antoaneti vodi taj predmet videlo „da on ima posebno razumevanje za Šešelja te da najmanje provokacija Šešelj je upućivao njemu“, Kandić je rekla da je 2011. godine bilo jasno da sudija Antoaneti smatra da Šešelj po šest tačaka ne treba da bude tužen.

„On je danas nespretno prebacio krivicu na Tužilaštvo, a svaliti krivicu možda može na nekom drugom predmetu. Ali, u ovom slučaju imamo situaciju da Antoaneti kaže da bi mu trebalo suditi samo na osnovu onoga što je govorio, danas ničega od toga nema, gubi se, a ništa se u međuvremenu nije dogodilo“, rekla je Kandić i dodala da se postavlja pitanje na osnovu čega je došlo do promene kod sudije Antoanetija.

„Ja ne mogu da protumačim zašto se to dogodilo. Ovo je iznenađujuća presuda, koja mora biti ukinuta, zato što neke činjenice koje je ovde pobio haški sudija, protivreče onome što je utvrđeno u drugim predmetima“, istakla je Kandić.

Dodajući da smatra da je neophodno razmišljati i o tome šta oslobađajuća presuda znači u političkom životu Šešelja u Srbiji i odnosima sa susedima, Kandić je rekla:

„Mislim da će napraviti velike promene, već će biti sve nekako viđeno. Šešelj nije neko ko može da doprinese uspostavljanju dobrih, boljih ili nekih normalnih odnosa. Njegove provokacije uvek izazivaju političke probleme, a ono što se može očekivati u Srbiji jeste veliko preletanje iz Srpske napredne stranke u Srpsku radikalnu stranku, da će on dobiti novu političku snagu, da ćemo mi imati taj jedan govor strašne mržnje, svakodnevne provokacije i da ćemo imati jedno stanje kao na početku devedesetih.“