Globus

Netačne tvrdnje

NATO demantovao da jača snage na granici s Bjelorusijom

23/08/2020

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, kako javlja radio Slobodna Evropa, pozvao je ministarstvo odbrane da obrati pažnju na kretanje NATO snaga ka Poljskoj i Litvanij

NATO je demantovao da jača svoje snage na granici sa Bjelorusijom, navodeći da su ovakve tvrdnje neosnovane.

– Tvrdnje u vezi sa jačanjem NATO-a na granici s Bjelorusijom nisu osnovane. Kao što smo jasno rekli, NATO ne predstavlja prijetnju za Bjelorusiju niti bilo koju drugu zemlju i nema jačanja vojnih snaga u regionu – navodi se u saopćenju glasnogovornice NATO-a Oane Lungesku.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, kako javlja radio Slobodna Evropa, pozvao je ministarstvo odbrane da obrati pažnju na kretanje NATO snaga ka Poljskoj i Litvaniji, te da poduzme mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta.

Nakon što je proglasio pobjedu na izborima 9. augusta, Aleksandar Lukašenka suočava sa najvećim izazovom u svojoj vladavini dugoj 26 godina.

Antivladini demonstranti izašli su na ulice Minska i drugih gradova Bjelorusije optužujući ga da je lažirao izbore kako bi produžio vlast. Protestima su se pridružili i radnici koji su izašli iz fabričkih krugova širom Bjelorusije, tražeći obustavljanje nasilja nad demonstrantima i ponavljanje izbora.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.