Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrdio Stoltenberg

NATO konačno reagovao: Aktiviraju se planovi odbrane

ukrajina-eksčozija

Rusija je pozvana da se “vrati sa puta nasilja i agresije koji je izabrala”, a ruski lideri su pozvani da “preuzmu punu odgovornost za posljedice svojih akcija”

NATO je saopćio da je u konsultaciji sa saveznicima odlučio poduzeti dodatne korake za jačanje odvraćanja i odbrane u skladu sa članom 4 Vašingtonskog sporazuma, zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

“Najoštrije osuđujemo stravičan napad Rusije na Ukrajinu, koji je potpuno neopravdan i bez razloga”, navodi se u pisanoj izjavi NATO-a.

Šef NATO-a Stoltenberg izjavio da je alijansa odlučila aktivirati planove odbrane na zahtjev glavnog vojnog komandanta.

“Ovo je ozbiljan trenutak za sigurnost Evrope. Ruski neizazvan i neopravdan napad na Ukrajinu riziku izlaže brojne ljudske živote. Ovo je hladnokrvna invazija. Uprkos litaniji laži i dezinformacije, ruske namjere su cijelom svijetu jasne. Ruski lideri su potpuno odgovorni za svoje nesmotrene akcije. Osuđujemo rusku invaziju na Ukrajinu, to je čin agresije i teško kršenje međunarodnog prava. Pozivamo smjesta Rusiju da povuče svoje snage”, rekao je.

“NATO je najsnažniji savez u povijesti. Mi ćemo zaštititi sve naše saveznike, to je razlog zašto smo povećali našu prisutnost na istočnim granicama saveza, kako bismo poslali snažnu poruku da će napad na jednu članicu značiti reakciju cijelog saveza. Mi to ne želimo isprovocirati, ali ćemo se štititi”, rekao je šef NATO-a.

Navedeno je da se osuđuje “Bjelorusija jer je omogućila ovaj napad”, a u saopćenju se ističe da je napad ozbiljno kršenje međunarodnog prava i obaveza Rusije.

“NATO stoji uz ukrajinski narod i njegovog legitimnog, demokratski izabranog predsjednika, parlament i vladu te u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, uključujući njene teritorijalne vode”, objavljeno je.

“Pozivamo Rusiju da odmah prekine svoju vojnu akciju, povuče sve snage u i oko Ukrajine, u potpunosti poštuje međunarodno humanitarno pravo i omogući siguran i nesmetan humanitarni pristup i pomoć svima kojima je potrebna”, navedeno je u saopćenju, u kojem se oštro osuđuje odluka Rusije da prizna separatističke regije u istočnoj Ukrajini.

Rusija je pozvana da se “vrati sa puta nasilja i agresije koji je izabrala”, a ruski lideri su pozvani da “preuzmu punu odgovornost za posljedice svojih akcija”.

Ističući da akcije Rusije predstavljaju ozbiljnu prijetnju euroatlantskoj sigurnosti, zaključeno je:

“NATO će nastaviti poduzeti sve potrebne mjere kako bi obezbijedio sigurnost i odbranu svih saveznika. Razmještamo dodatne odbrambene kopnene i zračne snage kao i dodatna pomorska sredstva u istočnom dijelu Saveza. Povećali smo spremnost naših snaga za odgovor na sve nepredviđene situacije. Danas smo održali konsultacije u okviru članka 4. Vašingtonskog ugovora. U skladu s našim obrambenim planiranjem zaštite svih saveznika, odlučili smo poduzeti dodatne korake za daljnje jačanje odvraćanja i odbrane u cijelom Savezu”.