Jens Stoltenberg

NATO odgovorio na prijedloge Rusije: Nastavljamo politiku otvorenih vrata

NATO je poslao pisane odgovore Rusiji. To smo uradili paralelno sa Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je kako je NATO poslao pisani odgovor na prijedlog Rusije o sporazumu, javlja Anadolu Agency (AA).

“NATO je poslao pisane odgovore Rusiji. To smo uradili paralelno sa Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Ističući da se sporovi trebaju rješavati dijalogom i diplomacijom, Stoltenberg je predložio da NATO i Rusija međusobno ponovno otvore svoje urede u Moskvi i Briselu.

Stoltenberg je također predložio da se postojeći vojni komunikacijski kanali u potpunosti koriste za smanjenje rizika, te da se uspostavi civilna “hitna linija” za hitne slučajeve.

Navodeći da su spremni na pravi dijalog s Rusijom, Stoltenberg je pozvao Rusiju da ne koristi silu protiv drugih zemalja, kao i da povuče svoje vojnike iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije, ponovivši da svaka zemlja ima pravo birati vlastite sigurnosne aranžmane.

Navodeći da žele razgovore o smanjenju rizika, transparentnosti i kontroli naoružanja, Stoltenberg je dodao da “kao prvi korak, predlažemo međusobno informisanje o vježbama i nuklearnoj politici na Vijeću NATO-Rusija. Također bismo trebali obnoviti Bečki dokument o vojnoj transparentnosti.”

Stoltenberg je podvukao kako ne mogu i neće kompromitirati principe koji su temelj sigurnosti NATO saveznika i sigurnosti Evrope i Sjeverne Amerike. Dodao je da će NATO nastaviti svoju politiku “otvorenih vrata”, dodajući također da će, ako Rusija napadne Ukrajinu to imati visoku cijenu.