Globus

baltops

NATO organizuje veliku vježbu na Baltiku, učestvovat će Švedska i Finska

06/06/2022
Foto: Kay Nietfeld DPA - PIXSELL

Američki general Mark Milley, komandant američkih Združenih snaga, rekao je da je važno za SAD i ostale zemlje NATO–a da pokažu solidarnost s Finskom i Švedskom tokom ove vježbe

NATO je pokrenuo pomorsku vježbu u Baltičkom moru, koja će trajati gotovo dvije sedmice i u kojoj će učestvovati više od 7.000 mornara, pilota i pješadinaca iz 16 država, a u vježbama učestvuju i zemlje koje su se prijavile za članstvo u Alijansi, Švedska i Finska.

Godišnja BALTOPS 22 pomorska vježba, pokrenuta 1972. godine, ne održava se kao odgovor na konkretnu prijetnju, međutim, Sjevernoatlantski savez je naveo da “sa Švedskom i Finskom NATO koristi šansu da u nepredvidivom svijetu pojača otpornost i moć svojih zajedničkih snaga”, prenosi AP.

Američki general Mark Milley, komandant američkih Združenih snaga, rekao je da je važno za SAD i ostale zemlje NATO–a da pokažu solidarnost s Finskom i Švedskom tokom ove vježbe.

Kazao je da će, iz perspektive Moskve, ulazak Finske i Švedske u NATO biti “vrlo problematičan” i ostavit će Rusiju u teškoj vojnoj poziciji, jer će biti potpuno okružena članicama NATO.

Finska i Švedska učestvuju u pomorskoj vježbi od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, a BALTOPS 22 će se završiti u njemačkom gradu Kielu 17. juna.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.