NATO poništio akreditacije sedmorici ruskih diplomata

nato – brisel

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, izjavio je da je Alijansa, vezano za slučaj trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji, poništila akreditacije sedmorici ruskih diplomata, javlja Anadolu Agency (AA).

“Poništio sam akreditacije sedmorici ruskih diplomata koji djeluju u okviru NATO-a. Istovremeno, neću prihvatiti tri ruske akreditacije koje su na čekanju”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu, upriličenoj povodom posljednjih dešavanja u vezi sa slučajem trovanja bivšeg ruskog špijuna.

Dodao je i kako je odluka NATO-a “proporcionalna” ranijim postupcima ruskih vlasti u vezi s ovim slučajem.

Naglasio je da NATO djeluje jedinstveno po ovom pitanju, dodajući da je broj osoblja u okviru ruske misije u NATO-u smanjen na 20 osoba.

Istakao je da odluka NATO-a predstavlja jasnu i snažnu poruku Moskvi koja je, kako je rekao, pokazala ruskim vlastima da “neprihvatljivo i opasno ponašanje ima i svoju cijenu.”

Napomenuo je da Rusija nije postupila konstruktivno nakon napada u Salisburyju.

“Naš postupak je refleksija ozbiljne zabrinutosti o pitanju sigurnosti koju osjećaju svi naši saveznici i predstavlja dio globalne reakcije koja je uslijedila nakon posljednjih koraka Rusije”, kazao je Stoltenberg.

Na kraju je istakao i kako NATO ipak neće mijenjati dosadašnju politiku prema Rusiji, napominjući da se ona sastoji od dvije komponente – jake odbrane i otvorenosti za dijalog.

Dodao je da se u tom smislu nastavljaju pripreme za predstojeći sastanak Vijeća NATO-a i Rusije.

Na pitanje novinara šta posljednja odluka NATO-a predstavlja u konkretnom smislu, Stoltenberg je istakao da će njome biti smanjen prostor za obavještajne aktivnosti Rusije u zemljama članicama NATO-a.

Odluku o protjerivanju ruskih diplomata prethodno su donijele Velika Britanija, SAD i brojne članice EU koje za trovanje Skripala i njegove kćerke odgovornim smatraju Rusiju.

Među posljednjim zemljama koje su donijele odluku o protjerivanju ruskih diplomata je i Irska. Ministarstvo vanjskih poslova Irske saopćilo je kako će ta zemlja protjerati jednog ruskog diplomatu.