Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vojne vježbe

NATO poručio da Rusija raspoređuje 30 hiljada vojnika u Bjelorusiji

jens stoltenberg

Vježbe Rusije i Bjelorusije, koje traju do 20. februara, pružile su Moskvi pokriće za dalje povećanje snaga u blizini Ukrajine u vrijeme kada su Sjedinjene Države i Britanija upozorile da se Moskva možda priprema za rat

NATO je saopćio da je Rusija posljednjih dana pojačala raspoređivanje vojnika u Bjelorusiji i da se očekuje da će tamo imati 30.000 vojnika za zajedničke vojne vježbe ovog mjeseca.

Vježbe Rusije i Bjelorusije, koje traju do 20. februara, pružile su Moskvi pokriće za dalje povećanje snaga u blizini Ukrajine u vrijeme kada su Sjedinjene Države i Britanija upozorile da se Moskva možda priprema za rat.

Ukrajinski ministar odbrane rekao je da je Rusija trenutno rasporedila 115.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, prenosi Reuters.

Rusija poriče da planira invaziju na Ukrajinu i opisala je vježbe savezničke odlučnosti s Bjelorusijom kao probu u odbijanju vanjske agresije. Nije otkrila broj svojih vojnika tamo, ali kaže da će se povući nakon okončanja vježbi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su tokom posljednjih dana vidjeli “značajno kretanje ruskih vojnih snaga u Bjelorusiju.”