samit u madridu

NATO poslao jasnu poruku diktatoru Putinu: Nećeš pobijediti!

putin ss twitter

“Jasno ćemo reći”, na samitu koji bi trebao revidirati smjernice NATO-a prvi put od 2010., “da Rusija predstavlja dierktnu prijetnju našoj sigurnosti”, naglasio je Stoltenberg

Rusija predstavlja “direktnuprijetnju” sigurnosti zemalja NATO-a koje su se okupile na samitu u Madridu, rekao je generalni sekretar Saveza Jens Stoltenberg.

“Jasno ćemo reći”, na samitu koji bi trebao revidirati smjernice NATO-a prvi put od 2010., “da Rusija predstavlja dierktnu prijetnju našoj sigurnosti”, naglasio je Stoltenberg.

Čelnici NATO-a usvojit će na samitu novi Strateški koncept za narednih 10 godina, u kojem će se definirati sigurnosni izazovi s kojima se Savez suočava i dati obrisi političkih i vojnih zadaća koje NATO treba provesti za njihovo rješavanje. U zadnjem Strateškom konceptu usvojenom 2010. godine Rusija je bila definirana kao strateški partner NATO-a.

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je da NATO ima jasnu poruku za ruskog predsjednika.

“Šaljemo snažnu poruku Putinu: Nećeš pobijediti”, rekao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je, pak, da će saveznici u NATO-u nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem koliko god bude potrebno.

“Dobro je da zemlje koje su ovdje okupljene, ali i mnoge druge, daju svoj doprinos kako bi se Ukrajina mogla odbraniti – pružanjem finansijskih sredstava, humanitarne pomoći, ali i pružanjem oružja koje je Ukrajini hitno potrebno”, rekao je Scholz.

“Nastavit ćemo to činiti, i to intenzivno, sve dok bude potrebno Ukrajini da se brani”, dodao je.