Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrdio Stoltenberg

NATO povlači vojne trupe iz Afganistana, operacija počinje 1. maja

43367806_303

U Afganistanu se nalazi oko 10.000 NATO vojnika, a većina njih nisu vojnici SAD-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako su zemlje članice ujedinjene u stavu da do 1. maja započne povlačenje snaga iz Afganistana.

Stoltenberg je, nakon jučerašnjeg sastanka ministara odbrane i vanjskih poslova Vijeća NATO-a, održao konferenciju s ministrom vanjskih poslova SAD-a Antonyjem Blinkenom i američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom.

”Danas smo donijeli odluku o budućnosti našeg prisustva u Afganistanu”, rekao je Stoltenberg, koji je dodao kako će se NATO vojnici koji su u Afganistanu 20 godina, iz te zemlje početi povlačiti do 1. maja.

Prema njegovim riječima, u Afganistanu se nalazi oko 10.000 NATO vojnika, a većina njih nisu vojnici SAD-a.

”U posljednjih nekoliko sedmica i mjeseci razgovarali smo o našem prisustvu u Afganistanu. Ministri odbrane i vanjskih poslova NATO-a, u skladu s odlukom SAD-a o povlačenju, donijeli su odluku koju će slijediti, odnosno da se snage misije ‘Odlučna podrška’ NATO-a započnu povlačiti do 1. maja. Naše povlačenje će biti organizovano i koordinirano”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako planiraju da povlačenje vojnih trupa iz Afganistana traje nekoliko mjeseci.

”Ukoliko bude bilo kakvih napada talibana na naše vojnike u tom periodu, bit će oštro odgovoreno. U Afganistan smo zajedno otišli, prisustvo smo zajednički odredili i ujedinjeni smo u zajedničkom odlasku”, rekao je Stoltenberg.

Generalnu sekretar NATO-a je dodao kako povlačenje ne znači kraj odnosa između Afganistana i NATO-a, već da je to početak jednog novog perioda. Poručio je kako će članice NATO-a nastaviti biti uz afganistanski narod.

U deklaraciji objavljenoj nakon sastanka, navedeno je kako NATO podržava mirovni proces na čijem su čelu Afganistanci.

”Pozdravljamo Istanbulsku konferenciju za koju smatramo da će biti prilika za unapređenje mirovnog procesa i jačanje procesa iz Dohe. Pozivamo afganistanske vlasti i talibane, da se pridržavaju sporazuma između SAD-a i talibana, te Zajedničke deklaracije između SAD-a i Afganistana, kojima su dana obećanja u vezi s mirovnim procesom”, navedeno je u deklaraciji.

Stoltenberg je u razgovoru s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom u Briselu dobio informacije u vezi priprema konferencije koja će biti održana u Turskoj.

Stoltenberg je kazao i kako je na današnjem sastanku s ministrima odbrane i vanjskih poslova NATO-a razgovarano o Rusiji i Ukrajini.

”NATO saveznice pružaju punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, a Rusiju pozivaju da odustane od agresivnog stava i pridržava se međunarodnih obaveza. Današnji sastanak je značajan pokazatelj našeg zajedništva”, rekao je Stoltenberg.