Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NATO pozvao na “globalni odgovor”: Sprema li Alijansa akciju protiv Sjeverne Koreje?

FUARZAS DEL EJERCITO

NATO je osudio današnje novo testiranje balističkih raketa u Sjevernoj Koreji, te uputio poziv da se ovoj zemlji da “globalni odgovor”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sjeverna Koreja je testiranjem raketa ponovo prekaršila odluku Ujedinjenih naroda (UN)”, napisao je na Twitteru generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je naglasio kako testiranje balističkih raketa vlasti iz Pyongyanga predstavljaju ozbiljnu prijetnju po međunarodni mir i sigurnost, te podvukao da je na to “potrebno dati globalni odgovor”.

Iz Sjeverne Koreje lansiran je jutros novi balistički projektil koji je iz okolice Pjongjanga poletio u 06.57 sati po lokalnom vremenu, letio je iznad teritorije Japana i pao u Pacifički okean, saopćio je Generalštab Južne Koreje. Prema saopćenju južnokorejske vojske, projektil je dosegao visinu od 770 kilometara te prešao udaljenost od 3.700 kilometara.

Nakon novog testiranja rakete Sjeverne Koreje, zakazana je hitna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Sjeverna Koreja je testiranje balističkog projektila provela 29. augusta, a raketa tipa Hwasong – 12 je letjela iznad teritorije Japana i završila u okeanu.

Pjongjang je 3. septembra izveo najjaču nuklearnu probu od 2006. godine. To je bila šesto testiranje nuklearne bombe Sjeverne Koreje u posljednjih 11 godina. Nakon tog događaja, Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je nove ekonomske i političke sankcije Pjongjangu.