Globus

Brisel

NATO pozvao Rusiju da ispuni obaveze iz Sporazuma o INF-u

04/03/2019

U saopćenju iz Kremlja navedeno je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao uredbu o suspenziji Sporazuma o INF-u

Nakon što je Rusija potpisala uredbu o povlačenju iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je uputio poziv Moskvi da ispune svoje obaveze iz pomenutog sporazuma, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg je tokom susreta s grupom novinara u sjedištu NATO-a u Briselu podvukao kako je Sporazum o INF-u, potpisan 1987. godine, jedan od temelja euroatlantske sigurnosti.

Istakao je kako Rusija s raketnim sistemom SSC8 otvoreno krši Sporazum o INF-u, te poručio: “Saveznici NATO-a pozivaju Rusiju da ispuni svoje obaveze u skladu s Sporazumom.”

Stoltenberg je naglasio kako saveznici u NATO-u prave pripreme za “jedan svijet o kojem neće biti potreban Sporazumom o INF-u”, te kako NATO nema namjeru dozvoliti da se na kopnu evropskog tla rasporediti nuklearno oružje.

“Glavni cilj NATO-a je spriječiti sukob i to uspješno obavlja punih 70 godina”, rekao je Stoltenberg.

U saopćenju iz Kremlja navedeno je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao uredbu o suspenziji Sporazuma o INF-u, koji je potpisan između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država.

SAD je 1. februara objavio da se povlači iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), koji je sklopljen 1987. godine. Dan kasnije, ruski predsjednik Vladimir Putin je poručio kako se i njegova zemlja povlači iz Sporazuma.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.