Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jens Stoltenberg

NATO reagovao na novousvojeni pakt između Rusije i Sjeverne Koreje

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenbg kazao je da je Sjeverna Koreja Rusiji dostavila “ogromnu količinu municije”, dok su i Kina i Iran vojno podržavale Moskvu u njenom ratu protiv Ukrajine

Novousvojeni pakt Rusije sa Sjevernom Korejom pokazuje sve veću usklađenost među autoritarnim silama i naglašava značaj toga da demokratije moraju da zauzmu jedinstven front – izjavio je čelnik NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je jučer sporazum sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom koji uključuje obostrano obećanje uzajamne odbrane, što je potez kojim se mijenja politika Moskve prema Pyongyangu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenbg kazao je da je Sjeverna Koreja Rusiji dostavila “ogromnu količinu municije”, dok su i Kina i Iran vojno podržavale Moskvu u njenom ratu protiv Ukrajine.

-Moramo biti svjesni da se autoritarne moći sve više usklađuju. Oni se međusobno podržavaju na način koji do sada nismo vidjeli – izjavio je on na panel diskusiji tokom zvanične posjete Otavi.

-Kada su sve više i više usklađeni, autoritarni režimi poput Sjeverne Koreje i Kine, Irana, Rusije, onda je još važnije da smo usklađeni kao zemlje koje vjeruju u slobodu i demokratiju – kazao je Stoltenberg, prenosi Reuters.