Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jens Stoltenberg

NATO reagovao na trovanje vođe ruske opozicije: “Rusija mora odgovoriti na ozbiljna pitanja”

aleksei-navalni

Pozvao je na “potpuno razotkrivanje” navodnog ruskog programa “Novichok”

Trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog predstavljalo je “ozbiljno kršenje međunarodnog prava i zahtijeva međunarodni odgovor”, saopćio je u petak NATO savez.

Generalni sekretar vojne alijanse Jens Stoltenberg rekao je da ne želi špekulirati o tome kakvu će akciju izazvati odgovor.

Također je pozvao na “potpuno razotkrivanje” navodnog ruskog programa ‘Novichok’ rekavši: “Rusija ima ozbiljna pitanja na koja mora odgovoriti.”

“Upotreba takvog oružja je užasna”, rekao je Stoltenberg i dodao “oni koji su odgovorni za napad moraju se otkupiti pred pravdom”, prenosi Euronews.

Reakcija NATO-a uslijedila je kada su europarlamentarci zatražili da blok uvede sankcije zbog trovanja i potakne međunarodnu istragu.

U pismu upućenom najvišem diplomatu Evropske unije Josepu Borrellu i predsjedništvu Vijeća Evrope, kojim trenutno upravlja Njemačka, više od 100 članova Europskog parlamenta poziva EU da “radi na provođenju međunarodne istrage”.

“I dalje smo krajnje sumnjičavi da su ruske vlasti sposobne i voljne istražiti stvarnu pozadinu ovog zločina. Svi se osvrćemo na dugu historiju (ruskog predsjednika Vladimira) Putinovih protivnika i nezavisnih novinara koji su napadnuti i / ili ubijeni i ruske vlasti nisu uspjele da privedu pravdi stvarne počinitelje,” dodali su.

Njemačke vlasti objavile su ranije ove sedmice da postoje “nedvosmisleni dokazi” da je Navalny napadnut živčanim sredstvom ‘Novichok’ i da će raditi s EU i ostalim međunarodnim partnerima na “odgovarajućoj zajedničkoj reakciji”.

Zastupnici u Europskom parlamentu rekli su da je slučaj Navalny potvrdio “potrebu EU da brzo uspostavi Mehanizam sankcija za kršenje ljudskih prava EU, kako bismo mogli smatrati odgovornima ljude koji stoje iza napada na ličnosti opozicije i novinare”.

“Ne možemo stajati sa strane i gledati dok je opozicija u Rusiji sistematski izložena napadima otrova,” nastavili su.

Navaljnom je pozlilo tokom leta iz Sibira za Moskvu 20. avgusta, a njegovo osoblje odmah je posumnjalo na lošu situaciju. Doktori u Omsku, sibirskom gradu u kojem je prvobitno bio liječen prije nego što je prebačen u berlinsku bolnicu Charité, rekli su međutim da Navalny pati od “hroničnog pankreatitisa” koji je prouzročio glikemijsku neravnotežu.

I dalje je na intenzivnoj njezi.