NATO šalje brodove u Egejsko more

nato1222

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, izjavio je danas u bruxellesu kako je mornarici alijanse naređeno da njeni borodovi uplove u Egejsko kako bi pomogli u zaustavljanju krijumčarenja migranata na ruti između Turske i Grčke, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg je rekao da će ratni brodovi, koji su za sada pod komandom Njemačke, imati zadatak da sprovode izviđanje i pomognu u nadzoru kako bi se pokušala okončati najgora migrantska kriza u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Odluka je donesena nakon zahtjeva koji su uputile Turska, Grčka i Njemačka tokom sastanka ministara odbrane članica NATO-a danas u Bruxellesu.

On je dodao da je Philip Breedlove, američki general vazdušnih snaga koji je ujedno komandat NATO-vih snaga u Evropi, naredio NATO mornaričkoj grupi 2 da se bez odlaganja rasporedi u Egejskom moru.

Stoltenberg je naglasio da će brodovi odmah krenuti u realizaciju naređenja i uputiti se ka Egejskom moru.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) ove godine je u Evropu morskim putem stiglo više od 75.000 migranata, od čega većina rutom preko Egejskog mora. Na tom opasnom putu, 409 izgubilo je život, a čak 319 na putu od Turske do Grčke.