Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NATO zabrinut: Rusi šalju avione da pomognu Basharu al-Assadu?

avioni ruski

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u utorak zabrinutost informacijama o većem vojnom angažmanu Rusije u Siriji, upozoravajući da bilo kakvo jačanje podrške režimu Bashara al-Assada može samo pogoršati sukob.

– Da, zabrinut sam informacijama prema kojima je moguće da je Rusija rasporedila avione u Siriji – izjavio je Stoltenberg u razgovoru organiziranom na Facebooku, kao odgovor na pitanje koje je postavila novinska agencija AFP.

Većina od 28 država članica NATO-a igra aktivnu ulogu u koaliciji protiv IS-a koju predvode Sjedinjene Američke Države, ali NATO kao takav nije direktno uključen

– Svaka vojna podrška režimu Assada može dovesti do eskalacije sukoba i dodatnog gubitka nevinih života – rekao je.

On je govorio nekoliko sati nakon što je Bugarska, zemlja članica NATO-a, saopćila da je odbila zahtjev da ruski avioni koriste njen zračni prostor, zbog bojazni Sjedinjenih Američkih Država o rastućoj vojnoj podršci Moskve sirijskom režimu.

Američki državni tajnik John Kerry je u subotu pozvao svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova kako bi izrazio zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država u pogledu eventualnog vojnog angažmana Rusije u Siriji.

Lavrov je naglasio u ovom razgovoru da “ruska strana nije nikada krila da isporučuje vojnu opremu sirijskim vlastima za borbu protiv terorizma”.

Kao odgovor na drugo pitanje, Stoltenberg je ocijenio da Islamska država (IS) predstavlja “ozbiljnu prijetnju za irački narod, sirijski narod, za region, za naše zemlje”.

Oko milion Sirijaca je u mogućoj opasnosti, dok je građanski rat, u kojem je poginulo 250.000 ljudi od marta 2011. godine, već uzrokovao raseljavanja 11 miliona ljudi, od kojih je četiri miliona napustilo zemlju.

– NATO sarađuje sa svojim partnerima na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi (…) da bi im pomogao da obnove stabilnost, da bi mogli osigurati svoje zemlje i svoju regiju – objasnio je glavni tajnik Atlantskog saveza.

Većina od 28 država članica NATO-a igra aktivnu ulogu u koaliciji protiv IS-a koju predvode Sjedinjene Američke Države, ali NATO kao takav nije direktno uključen.

Konačno, spominjući Ukrajinu, gdje će uskoro otputovati, Stoltenberg je rekao da je “ohrabren” nedavnim indicijama da se primirje proglašeno u februaru konačno poštuje, nakon što je u borbama između ukrajinskih trupa i proruskih pobunjenika poginulo gotovo 8.000 ljudi, podaci su UN-a.