Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici istražili: Ove zemlje su odgovorne za porast džihadizma u Evropi

isil

Francuska politička kultura mogla bi biti krucijalni faktor zbog kojeg je došlo do rasta broja džihadista u zapadnoj Evropi, smatraju naučnici koji su nakon posljednjih terorističkih napada u Evropi proveli opsežnu analizu te došli do navedenog zaključka, prenosi Independent.

William McCants i Christopher Meserole o tome su pisali u Forreign Affairsu, a smatraju kako raširenost ISIS-ove mreže u Evropi nisu ni približno toliko doprinijeli usponu džihadista i masovnoj radikalizaciji, kao što je to sama francuska politička kultura.

“Niko od nas nije prije razmišljao u ovom smjeru, da su frankofoni zapravo bitni u ovome svemu. Petnaest godina nakon nakon napada na Pentagon i Svjetski trgovački centar, mi još nemamo dobro objašnjenje zašto se to dogodilo”, rekao je Meserole za Vox.

Kako pokazuje istraživanje, ni bogatstvo zemlje, stepen obrazovanja, zdravlje niti dostupnost interneta nisu toliko važni i ne uzrokuju porast radikalizacije kao da se radi o frankofonoj zemlji.

“Četiri od pet zemalja s najvišim stopama radikalizacije u svijetu su frankofone, uključujući i prve dvije u Evropi (Francuska i Belgija)”, piše Foreign Affairs.

Iako se smatra da primjerice Velika Britanija ima znatno više stranih boraca nego u Belgiji, kada se uzme u obzir postotak muslimanske populacije, ispada da je u Belgiji znatno više muslimana.

Stvar je u kulturi koju njeguju takve zemlje

“Francuska i Belgija, na primjer, su jedine dvije zemlje u Evropi u kojima je zabranjeno nositi veo u javnim školama. One su ujedno i jedine dvije zemlje u zapadnoj Evropi koje nisu dobile najvišu ocjenu za demokraciju.”

Nezaposlenost mladih i urbanizacija dodatni su uzroci koji povećavaju šanse za radikalizaciju, i ti su faktori nedvojbeno prisutni u obje četvrti Bruxellesa i Pariza koje se smatraju muslimanskima.

“Molenbeek, dom Salah Abdeslama, četvrt je s visokom stopom nezaposlenošću – više od 50 posto stanovništva je nezaposleno, a većinom se radi o mladima. Veća je vjerovatnost da će se upravo takvi ljudi okrenuti radikalizaciji, da će se u njima javiti bunt i želja za bilo kakvom promjenom, pa i onom tragičnom.

Dvojac koji je proveo istraživanje ipak naglašava – ne impliciramo da su frankofone zemlje krive za napade.

Ipak, priznaju kako je još mnogo posla kojeg treba obaviti prije nego što se u potpunosti bude mogao objasniti rast džihadizma i terorizma u Evropi.

“Naša početna otkrića ni na koji način ne impliciraju da su frankofone zemlje odgovorne za nedavne strašne napade-nijedna zemlja ne zaslužuje da se ubijaju njegovi civili, bez obzira na motive počinitelja”, zaključili su.