Naučnici iz SAD i Britanije dobitnici Nobelove nagrade za hemiju

nobel

Švedska kraljevska akademija saopćila je u srijedu da je troje naučnika koji su dobili ovogodišnju Nobelovu nagradu za hemiju “upreglo snagu evolucije” kako bi razvili enzime i antitijela koju su doveli do novih lijekova i biogoriva.

Frances Arnold iz Kalifornijskog instituta za tehnologiju dobila je polovinu nagrade za provođenje prve usmjerene evolucije enzima, dovodeći do proizvodnje hemikalija koje ne škode okolišu i obnovljivih goriva.

George Smith s Univerziteta Missouri i Gregory Winter iz MRC laboratorije molekularne biologije u Cambridgeu u Engleskoj, podijelili su drugu polovinu nagrade. Smith je razvio novi način razvoja proteina, a Winter je koristio metodu za stvaranje antitijela u cilju proizvodnje novih vrsta lijekova.

Prvi lijekovi zasnovani na tom radu korišteni su u liječenju reumatidnog artritisa, psorijaze i bolesti upale crijeva, saopćila je akademija.

Polovinu nagrade vrijedne devet miliona kruna dobila je Arnold, dok su drugu polovinu podijelili Smith i Winter, prenosi Associated Press.