Globus

rusija

Navaljni: Borba protivnika Kremlja nije sprint nego dugi i teški maraton

22/09/2021

Rekao je da je glavna lekcija ovogodišnjih izbora to da pristalice vlasti nisu više većina u zemlji i da mogu da opstanu samo varanjem

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni pozvao je svoje pristalice da se ne obeshrabre uprkos pobjedi vladajuće partije na parlamentarnim izborima ocjenivši da su izbori “ukradeni” zbog činjenice da je bilo masovne pronevjere.

Jedinstvena Rusija, partija predsjednika Vladimira Putina osvojila je 49,82 posto glasova na izborima čime joj je osigurano više od dvije trećine mjesta u donjem domu ruskog parlamenta Duma, dovoljno za izmjenu Ustava.

Navaljni i njegovi saveznici koji nisu mogli da učestvuju na izborima pošto je vlast njihov pokret klasifikovala kao ekstremistički, usvojili su strategiju prema kojoj su ohrabrivali Ruse da glasaju za kandidate najbolje plasirane da pobjede kandidate vlasti.

To takozvano “inteligentno glasanje” bi prema opoziciji imalo veliki uspjeh posebno u Moskvi, ali je spriječeno masovnim pronevjerama.

– Naš rezultat je glupo ukraden, izmijenjen na najprimitivniji mogući način – napisao je u utorak u instagram poruci Navaljni, koji trenutno služi zatvorsku kaznu, prenosi Beta.

On je rekao da borba protivnika Kremlja nije sprint nego “dugi i teški maraton”.

Rekao je da je glavna lekcija ovogodišnjih izbora to da pristalice vlasti nisu više većina u zemlji i da mogu da opstanu samo varanjem.

Opozicija smatra da su rezultati online glasanja u Moskvi falsifikovani čime je omogućeno da se preokrene nepovoljan trend za Jedinstvenu Rusiju primjećen prilikom prebrojavanja papirnih lističa.

Kritičari Kremlja i nevladina organizacija Golos takođe su ukazali na masovne pronevjere, uključujući manipulaciju s listićima, pritiske da se glasa, isključenje posmatrača prilikom prebrojavanja itd.

Izborna komisija je odbacila te optužbe ocjenivši da su izbori bili “transparentni”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.