Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski opozicionar

Navalni i dalje u kritičnom stanju, policija dežura ispred berlinske bolnice

Russian opposition activist Alexei Navalny in Germany for treatment after alleged poisoning
epa08621661 The police car stand in front of the emergency center at the Charite clinic where Russian opposition activist Alexei Navalny (not in the picture) stays for treatment in Berlin, Germany, 24 August 2020. Navalny was first placed in an hospital in Omsk, Russia, after he felt bad on board of a plane on his way from Tomsk to Moscow. The flight was interrupted and after landing in Omsk Navalny was delivered to hospital with a suspicion on a toxic poisoning. The hospital management agreed on 21 August 2020 to transport Navalny to a German hospital for further treatment. EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Navalni je jedan od najoštrijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina

Koordinator njemačke vlade za istočnoevropska pitanja Dirk Wiese izjavio je u ponedjeljak kako je ruski opozicionar Aleksej Navalni i dalje u kritičnom, ali stabilnom stanju u bolnici u Berlinu, gdje se liječi nakon sumnje na trovanje.

Za njemački javni servis ZDF je rekao kako je policija postavljena iz predostrožnosti ispred bolnice u kojoj je Navalni smješten.

Dodao je kako okolnosti koje su dovele do kritičnog stanja Navalnog još nisu razjašnjene.

“Očekujemo potpuno transparentno pojašnjenje, posebno od ruskih vlasti”, kazao je njemački zvaničnik.

Pristalice vjeruju da je otrovan

Ruski opozicionar mora imati lično osiguranje, jer postoji mogućnost da je bio meta napada smrtonosnim otrovom, izjavio je u ponedjeljak predstavnik njemačke vlade Steffen Seibert.

Navalni je u subotu prebačen u berlinsku bolnicu iz bolnice u sibirskom gradu Omsk, gdje je bio smješten nakon što mu je pozlilo na letu za Moskvu.

Njegove pristalice vjeruju da je otrovan čajem i da iza toga stoji Kremlj.

Navalni je jedan od najoštrijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina.