Njemačka

Navalni prebačen u Berlin na liječenje

aleksei-navalni

Medicinski avion koji je unajmila njemačka nevladina organizacija sletio je u petak ujutro u aerodrom u Omsku

Ruski opozicioni aktivist Aleksej Navalni doputovao je u subotu avionom u Berlin gdje bi se trebao nastaviti liječiti nakon što je prebačen iz bolnice u Sibiru, objavila je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš na Twitteru.

Avion je poletio iz Rusije oko osam sati po lokalnom vremenu, nakon cjelodnevne borbe njegove porodice i ruskih ljekara u vezi s njegovim liječenjem u inostranstvu, piše Al Jazeera English.

Navaljni (44), oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, primljen je u četvrtak u bolnicu u sibirskom gradu Omsku nakon što mu je pozlilo. Njegova porodica i politički saveznici tvrde da je otrovan.

Ruska bolnica u koju je opozicioni čelnik primljen u četvrtak odobrila je u petak njegov prijevoz u Njemačku rekavši da je njegovo zdravstveno stanje stabilno, iako se isprva protivila tome.

Medicinski avion koji je unajmila njemačka nevladina organizacija sletio je u petak ujutro u aerodrom u Omsku. Njemački ljekari su pregledali Navalnog (44) i utvrdili da je sposoban za prijevoz u Berlin gdje će se liječiti.

Protivnik Kremlja trebao bi biti primljen u Caritasovu bolnicu u Berlinu, gdje se prije njega liječio još jedan predstavnik ruske opozicije Pjotr Verzilov, kojeg je prevezla ista nevladina organizacija, Cinema for Peace.

Iz Kremlja su negirali optužbe da je prvobitno odbijanje transporta političke prirode, a glasnogovornik Vlade Dmitry Peskov je rekao da se radi o čisto medicinskoj odluci. Ipak, do promjene odluke je došlo nakon što se pojačao međunarodni pritisak na Rusiju.

U četvrtak su lideri Francuske i Njemačke rekli da su ove dvije države spremne Navalnom i njegovoj porodici ponuditi bilo kakvu pomoć u istrazi onoga šta se dogodilo.

U petak je glasnogovornica Evropske unije Nabila Massrali saopćila kako blok poziva ruske vlasti da mu dopuste liječenje u inostranstvu.

Navalni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, u Moskvu kad mu je pozlilo. Avion je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru.

Tamo je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne njege gdje je priključen na umjetna pluća. Trenutno je u komi.

Njegovi saradnici tvrde da je bio žrtva namjernog trovanja te da mu je nešto ubačeno u čaj, prenosi Al Jazeera.