Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog smrti floyda

Ne jenjavaju protesti širom SAD, dvoje ubijeno, ranjena četvorica policajaca (FOTO/VIDEO)

protesdti

Dok je sedmog dana djelimično smanjen broj demonstranata, u nekim velikim gradovima došlo je do nasilja između policije i građana

U amerčkom gradu Minneapolisu, saveznoj državi Minnesota, nastavljeni su protesti zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dok je sedmog dana djelimično smanjen broj demonstranata, u nekim velikim gradovima došlo je do nasilja između policije i građana.

Od ponedjeljka, kada je 46-godišnji Floyd umro dok je policajac Derek Chauvin klečao na njegovom vratu duže od osam minuta, Minneapolis je zahvatio val protesta, koji su se proširili širom SAD-a. Uprkos pozivu na mirne proteste, neki su prerasli u nasilje praćeni pljačkama, paljenjem i sukobima s policijom.

Chauvin (44) je uhapšen u petak i protiv njega je podignuta optužnica za ubistvo s predumišljajem i ubistvo trećeg stepena, ali to nije ublažilo bijes zbog policijske brutalnosti i nasilja. Preostala trojica policajaca, koji su bili umiješani u Floydovu smrt, dobili su otkaza, kao i Chauvin, ali protiv njih nije podiguta optužnica.

Policija i Nacionalna garda danima kontroliraju situaciju na protestima u Minnesoteu gdje su nastavljeni događaji kojim se odaje počast Floydu.

U saopćenju Udruženja Nacionalne garde Minnesote, snage su u velikoj mjeri ispunile svoje dužnosti i sada će se vratiti svojim kućama.

U New Yorku su sinoć do 23 sata, kada je stupio na snagu policijski sat, trajali protesti.

Protesti koji su mirno počeli u popodnevnim satima, prerasli su u nasilne. Policija je na nekim područjima intervenisala suzavcem.

Do nasilja je došlo i u Philadelphiji. Povrijeđen je veliki broj osoba.

Demonstranti zahtijevaju hapšenje i preostale trojice policajca koji se vide na video snimcima s mjesta događaja kada je Floyd uhapšen.

Subotnji protesti su se proširili i na Californiju, New York, Texas, Massachusetts, Kentucky, Georgiju, Illinois, Michigan i Washington. U nekim državama aktivirana je Nacionalna garda, a u više od 40 gradova, među kojima su i Los Angeles, Chicago, Atlanta, Seattle, uveden je policijski sat.

Floyd je uhapšen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu.

Četvorica policajaca ranjena u pucnjavi u St. Louisu

Četvorica policajaca ranjena su u pucnjavi u St. Louisu u saveznoj državi Missouri.

“Večeras smo imali četiri službenika pogođena pucnjavom. Prevezeni su u bolnicu. Svi su svjesni i dišu. Smatra se da njihove ozljede nisu opasne po život “, stoji u policijskoj objavi na Twitteru.

Protesti traju u više gradova. U gradu Kansas protesti su natjerali gradonačelnika da uvede policijski sat i zatraži pomoć Nacionalne garde Missourija, prenosi BBC.

U Fergusonu, gdje su protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma izbili 2014. nakon što je crnog tinejdžera Michaela Browna bijeli policajac ustrijelio i ubio, zgrada policijskog odjela je u nedjelju oštećena i evakuirana.

Dvije osobe ubijene

Dvije osobe ubijene su tokom nemira u predgrađu Cicero u Chicagu dok su protesti nastavljeni zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda u policijskoj stanici.

Glasnogovornik Ray Hanania rekao je da je 60 osoba uhapšeno, ali nije pružio dodatne informacije o ubijenim ili okolnostima njihove smrti.

Policijska uprava Cicero pozvala je stanovnike da ostanu kod kuće, prenosi BBC.